Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι 🍊 με την σάρκα
Ας ξεκινήσουμε με τα αρώματα:
- Το άρωμα του πορτοκαλιού πλημμυρίζει την κουζίνα, φέρνοντας μαζί του εικόνες ζεστών καλοκαιριών και ανέμελων παιδικών χρόνων.
- Η γλυκιά μυρωδιά του σιροπιού γαργαλάει τις αισθήσεις και ξυπνάει την όρεξη.
Και μετά, η γεύση:
- Η σάρκα του πορτοκαλιού, ζουμερή και τρυφερή, αγκαλιάζεται από το γλυκό σιρόπι, δημιουργώντας μια αξεπέραστη αρμονία.
- Η δροσερή οξύτητα του πορτοκαλιού ισορροπεί τέλεια με τη γλυκιά γεύση, αφήνοντας μια αίσθηση δροσιάς στο στόμα.
Και τέλος, η εμφάνιση:
- Τα ζουμερά κομμάτια πορτοκαλιού, πνιγμένα στο σιρόπι, μοιάζουν με μικρά κοσμήματα σε ένα βαζάκι.
- Το χρυσαφένιο χρώμα του γλυκού μαρτυρά την πλούσια γεύση του και προσκαλεί για δοκιμή.
Πέρα από την υπέροχη γεύση, το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με σάρκα:
- Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη.
- Είναι μια εξαιρετική επιλογή για κέρασμα, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά ψυγείου, κέικ, ή ακόμα και σε σπιτικά παγωτά.
Συνολικά, το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με σάρκα είναι ένα γλυκό που:
- Ξυπνάει όμορφες αναμνήσεις.
- Προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία.
- Είναι συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση.
Είτε το απολαμβάνετε σκέτο, είτε το χρησιμοποιείτε σε συνταγές, το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με σάρκα είναι μια γευστική απόλαυση που σίγουρα θα σας αγαπηθεί!
Υλικά:
Όσα πορτοκάλια( ακέρωτα) καθαρισμένα, (τα δικά μου ήταν 1.700γρ)τόση ζάχαρη ή μπορείτε και 200 γρ λιγότερη
2,5-3 ποτήρια νερό
2 κάψουλες βανίλια
Το χυμό μισού λεμονιού
Μια τσιμπιά αλάτι στο τέλος του βρασίματος…εξισορροπεί την γλύκα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, ξίνουμε με ψιλό τρίφτη την φλούδα (κρατάμε το ξίσμα σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις)
Κόβουμε από λίγο το επάνω και κάτω μέρος των πορτοκαλιών
Βράζουμε από 10 λεπτά × 3 φορές τα πορτοκάλια αλλάζοντας κάθε φορά νερό και όταν τα βγάζουμε κάθε φορά τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό
Κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε αφαιρώντας κουκούτσια και σκληρά μέρη από το κέντρο των πορτοκαλιών
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια,τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάπου κάπου και αφαιρώντας τον αφρό
Τα αφήνουμε όλη την νύχτα σε αυτό το στάδιο και την επόμενη μέρα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι
15 λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες
Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε το αλάτι
Αφού κρυώσει καλά το γλυκό μας αποθηκεύουμε σε γιάλινα βάζα
H συνταγή είναι της κας Ntina Kamparmaki