Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα

Ο χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια γλυκιά απόλαυση με πρωτότυπη γεύση. Η συνδυασμένη γεύση του πορτοκαλιού και της σοκολάτας δημιουργεί έναν αρμονικό συνδυασμό που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αυτό το γλυκό μπορεί να απολαυστεί ως επιδόρπιο μετά το γεύμα ή να προσφέρεται σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Με την πλούσια γεύση και την ελκυστική εμφάνισή του, ο χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καλοκαιρίσετε τους γευστικούς κόλπους σας.

Υλικά

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι (ένα ψηλό και ένα χοντρό) εγώ Βάζω μόνο χοντρό
3/4 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
2 + 2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 φλούδες πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
100 γραμμάρια κουβερτούρα

Εκτέλεση

Καβουρδίζω το σιμιγδάλι με το καλαμποκέλαιο

όταν ξανθύνει ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού

όταν πιεί το χυμό ρίχνω τη ζάχαρη
και ανακατεύω δυο-τρεις φορές, ρίχνω το χλιαρό νερό την κανέλα το ξύσμα τις φλούδες πορτοκαλιού και στο τέλος τα καρύδια
όταν ξεκόλλα από την κατσαρόλα είναι έτοιμος

Τον σκεπάζω με καθαρή πετσέτα για μισή ώρα.

Λαδώνω ελαφρά μία φόρμα βάζω το μισό χαλβά και το πατάω καλά


Στον υπόλοιπο χαλβά βάζω την κουβερτούρα σε κομματάκια

και ανακατεύω για λίγο σε φωτιά να λιώσει βάζω πάνω από την πρώτη
στρώση το μείγμα πατάω καλά να ενσωματωθεί και τον αφήνω να κρυώσει 4-5 ώρες όταν ξεφορμάρω στολίζω

Η Συνταγή είναι της Eleni Peleki

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με πορτοκάλι

Συστατικά

2 φλιτζάνια / 400 γραμμάρια ζάχαρης
1 φλιτζάνι / 240 ml ελληνικό μέλι
3 φλιτζάνια / 840 ml νερού
1 ραβδί κανέλας
1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού
6-8 κλωστές κρόκου σαφραν

Χαλβά
1 φλιτζάνι / 240 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια / 350 γραμμάρια χονδρό αλεύρι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ψημμένα φιστίκια αιγίνης
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, επιπλεον για το γαρνίρισμα
1/2 φλιτζάνι / 100 γραμμάρια σκουρόχρωμης ελληνικής σταφίδα
Ελαφρά λάδι ένα καλούπι δακτυλίου 8-σε / 20-cm.

Οδηγίες

Για να φτιάξετε το σιρόπι: Αναμείξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Προσθέστε το ραβδί κανέλλας και την φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράστε μαζί για περίπου 8 λεπτά, για να φτιάξετε ένα χαλαρό σιρόπι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε το πορτοκαλί και το ξύλο κανέλας. Ανακατέψτε το σαφράν.

Για να φτιάξετε το χαλβά:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, έως ότου το σιμιγδάλι αρχίσει να καφέτιζει ελαφρά. Αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι νομίζετε! – Περίπου 12 με 15 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, σε χαμηλή φωτιά, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα και με το πρόσωπό σας μακριά από το άνοιγμα της κατσαρόλας, προσθέστε πολύ αργά το σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας δυνατά με την κουτάλα. Προσθέστε τα καρύδια, την κανέλα, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα χαλβά σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να κολλάει και να βγαζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τις πλευρές. Βγάλτε το από την φωτιά και με το κουτάλι βάλτε σε μία φόρμα για κεικ ή οπου αλλού θελετε να πάρει την φόρμα του. Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε μπορείτε να το ψήσετε ή να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λατρεύω με γιαουρτι ή παγωτό βανίλιας και με ένα γλυκό του κουταλιού.

Προηγούμενο άρθροΡιζότο με κολοκύθα, μανιτάρια και παρμεζανα.
Επόμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα ψημένη σε τηγάνι 🤤🤤