Tο κοσιάφι, ή αλλιώς κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που μας ζεσταίνει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Η πλούσια γεύση των αποξηραμένων φρούτων, σε συνδυασμό με τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, δημιουργούν ένα απολαυστικό και θρεπτικό επιδόρπιο.
Υλικά:
200 γραμμάρια σύκα αποξηραμένα
200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα
200 γραμμάρια χουρμάδες
200 γραμμάρια βερίκοκα αποξηραμένα
150 γραμμάρια σταφίδες
1/2 ποτήρι ζάχαρη (μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το γούστο σας)
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρύφαλλα
Νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα φρούτα
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα αποξηραμένα φρούτα και τα κόβουμε σε κομμάτια, αν είναι πολύ μεγάλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν
Θέλουμε να μείνουν με όχι πολύ σιρόπι, να έχουν φτάσει μέχρι κάτω από την επιφάνεια
των φρούτων, μέχρι τη μέση περίπου.
Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και σερβίρουμε το κοσιάφι ζεστό ή κρύο.
H Συνταγή είναι της κας Τσιουκανη ελενη Σάκης