Κέικ εκλέρ

Πολύ απαλό και ελαφρύ. Παρασκευάζεται γρήγορα και απλά. Είναι σαν ένα μεγάλο éclair με κρέμα. Η συνταγή κρέμας είναι πολύ επιτυχημένη, δοκιμάστε τη.

Υλικά

✅ Ζύμη:
Νερό – 70 γρ
Γάλα – 70 γρ
Βούτυρο – 60 γρ
Αλεύρι – 100 γρ
Αλάτι – ¼ κουταλάκι του γλυκού.
Ζάχαρη – ¼ κουτ.
Αυγό – 3 τεμ. (Θερμοκρασία δωματίου)

✅ Κρέμα:
1 lt γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)
1 βανίλια
1 πρέζα/ες αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους από μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. κόρν φλάουρ

✅Για πασπάλισμα:
Ζάχαρη άχνη – 1 κουταλιά της σούπας.

Εκτέλεση

1️⃣ Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ.
Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το γάλα που έχουμε ζεστάνει με τη ζάχαρη στο μίγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε και το γυρνάμε όλο μαζί στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη βανίλια.
Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα . Χρειάζονται περίπου 7 – 8 λεπτά.
Αφού πήξει τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ.
Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

2️⃣Για τη ζύμη της κρέμας, ανακατεύετε το νερό με το γάλα, προσθέτετε το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάλτε το στη φωτιά. Ζεσταίνετε μέχρι να πάρει βράση, προσθέτετε όλο το κοσκινισμένο αλεύρι. Ζυμώνετε γρήγορα, ανακατεύοντας συνεχώς, τη ζύμη μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαζα. Ζεσταίνετε για άλλα 1-2 λεπτά για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα. 

3️⃣ Όταν κρυώσει η ζύμη, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά κάθε αυγό μέσα στη ζύμη.
4️⃣ Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και απλώστε την σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-25 λεπτά. Εστιάστε στον φούρνο σας. Η ζύμη θα πρέπει να έχει ροδίσει καλά. Αφήστε τα έτοιμα φύλλα-κέικ να κρυώσουν.

5️⃣Ας επιστρέψουμε στην κρέμα. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: το βούτυρο και η βάση για την κρέμα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μη διασπαστεί η κρέμα. Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη βάση της κρέμας συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέστε την επόμενη δόση της βάσης κρέμας μόνο όταν η προηγούμενη έχει ενσωματωθεί καλά.

6️⃣Βάζουμε ένα κέικ-φύλλο σε φόρμα 22 εκ., το αλείφουμε με κρέμα από πάνω. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χτυπάμε λίγο με τα χέρια μας για να απλωθεί ομοιόμορφα η κρέμα. Καλύπτουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη στέλνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, κατά προτίμηση όλο το βράδυ, ώστε να δέσει η κρέμα και να κρατήσει καλά το κέικ.

7️⃣Πασπαλίστε το έτοιμο κέικ με ζάχαρη άχνη από πάνω, καλέστε τους πάντες στο τραπέζι και απολαύστε την απίστευτη νοστιμιά.

Προηγούμενο άρθροΑλμυρή πίτα γεμιστή με σπανάκι και έμενταλ μαγειρεμένη σε τηγάνι.
Επόμενο άρθροΑξεπέραστη γαλατόπιτα καρυδιού