Κέικ κανέλας βανίλιας
Είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία. Έχει γεύση και μυρίζει σαν μελόψωμο. Ελπίζω όλοι να απολαύσουν αυτό το Κέικ κανέλας βανίλιας 🙂
Υλικά για 8 άτομα
κέικ
5 αυγά
125 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας νερό
60 γρ αλεύρι
1/2 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο
για την κρέμα
2 πουτίγκες βανίλιας άνθος αραβοσιτου
Παρασκευή
1. Για το κέικ χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους.
Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι στα ασπράδια, χτυπάμε με το μίξερ μέχρι τα μισά, προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι το τέλος.
Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας νερό στους κρόκους των αυγών και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε λίγη μαρεγκα από τα ασπράδια στους κρόκους και ανακατεύουμε λίγο πιο χοντροκομμένα ώστε τα μείγματα να προσαρμοστούν μεταξύ τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο τους κρόκους στα ασπράδια και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες μαζί και τις προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με το χέρι.
Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα 30 εκ. x 25 εκ. στρωμένη με χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 175 με 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσει το μπισκότο, το κόβουμε στη μέση και το πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από γάλα και κανέλα.
Για την κρέμα
Aνακατεύουμε 2 πουτίγκες και τη ζάχαρη με τα άλλα 200 ml γάλα να διαλυθουν
Βαζω 550 μλ γάλα να βράσει και μόλις βράσει κατεβάζω από τη φωτιά προσθέτω το
υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και ξαναβάλω στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μια βράση ακόμη και να πήξει, και την κρυώνουμε μερικώς. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπαμε με ένα μίξερ.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα στο κάτω μισό του κέικ και τρίβουμε από πάνω λίγη σοκολάτα μαγειρέματος. Καλύπτουμε με το άλλο μισό κεικ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Για το πασπάλισμα, ανακατεύουμε λίγη κανέλα, τζίντζερ και κακάο και πασπαλίζουμε το κέικ.
Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: coolinarikaby Podravka
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Εξαιρετικό υγρό Κέικ Κανέλας
ΥΛΙΚΑ :
ΞΗΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι γενικής χρήσης
220 γρ. λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. μαγειρική σόδα
ΥΓΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
ΚΑΝΕΛΑ – ΖΑΧΑΡΗ:
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 1/2 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
170 γρ. καστανή ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Boυτυρώνετε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (22×12 εκ.) με βούτυρο και πασπαλίζετε με
λίγο αλεύρι. Χτυπήστε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι και αφήστε την στην άκρη.
Τοποθετήστε τα ξηρά συστατικά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα για να ενωθούν μεταξύ τους.
Τοποθετήστε τα υγρά συστατικά σε ξεχωριστό μπολ και χτυπήστε καλά μέχρι να συνδυαστούν.
Τοποθετήστε τα συστατικά της κανέλας – ζάχαρης σε ένα μπολ και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε
(θα πρέπει να είναι σαν πολτός).
Κάνετε ένα πηγάδι στο μπολ ξηρών συστατικών. Ρίξτε τα υγρά συστατικά και στη συνέχεια ανακατέψτε
απαλά.
Ρίξτε περίπου το 1/4 του μίγματος στη φόρμα και στη συνέχεια περίπου το 1/3 της κανέλας – ζάχαρης
πάνω από αυτό.
Συνεχίστε με το υπόλοιπο μίγμα και τελειώνετε με την υπόλοιπη κανέλα – ζάχαρη. Με ένα μαχαίρι
βουτύρου στροβιλίστε. Ο λόγος που καλύπτω τη ζάχαρη κανέλας με ζύμη αντί να τη ρίχνω μόνο στην
επιφάνεια είναι επειδή η ζάχαρη κανέλας θα καεί αν είναι εκτεθειμένη για όλο το χρόνο που ψήνετε.
Ψήστε ακάλυπτα για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε και καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για
20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα
Αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά να κρυώσει πριν το βγάλετε από την φόρμα.
Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες. Επίσης παγώνει
υπέροχα!
ΠΗΓΗ recipetineats.com