Κέικ μήλου με καμένη μαρέγκα.

Το κέικ μήλου με καμένη μαρέγκα είναι ένα κλασικό γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι ζουμερό, αφράτο και με πλούσια γεύση μήλου. Η καμένη μαρέγκα προσθέτει μια τραγανή και γλυκιά νότα που ολοκληρώνει το αποτέλεσμα.

Υλικά σε ταψί διαστάσεων 25*35 εκ.

Όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βούτυρο (μαλακό) – 250 g, μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 100 g
Κρόκοι αυγών – 5
Αλεύρι – 400 g
Μπέικιν πάουντερ – 15 g
Γάλα – 100 ml
Γέμιση:
Μήλα – (έχω ένα κουτάκι 1 λίτρου έτοιμα τριμμένα μήλα. Είναι περίπου 1 κιλό έτοιμη γέμιση)
Βαν. ζάχαρη – 10 g
Ζάχαρη – για γεύση

Μαρέγγα:
Ασπράδια αυγών – 5, μια πρέζα. άλας
Ζάχαρη – 100 g
Ζάχαρη Βαν – 10 g

Εκτέλεση

Προετοιμασία:

Προσθέστε στο μπολ του μιξερ τη ζάχαρη, το αλάτι στο μαλακό βούτυρο και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης.
Μεταφέρετε την έτοιμη ζύμη σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολα. Ισοπεδώνουμε με ένα κουτάλι προσπαθώντας να κάνουμε το πάχος ομοιόμορφο. Για να μην κολλήσει η ζύμη στο κουτάλι, προτείνω να τη βυθίζετε περιοδικά σε νερό.


Βάζουμε τη ζύμη να ψηθεί στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Μέχρι τότε ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Προσθέστε όλα τα υλικά στα τριμμένα μήλα και ανακατέψτε.

Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα:
Αλατίζουμε τα ασπράδια και αρχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέστε τη ζάχαρη και την βανίλια σε δόσεις.
Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σφιχτές κορυφές.

Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη απλώνουμε τη μαρέγκα στη γέμιση και ισιώνουμε.


Μπορείτε να φτιάξετε ένα μοτίβο με ένα πηρουνι.


Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά σε θερμοκρασία 160 βαθμών. Το κέικ μας είναι έτοιμο.

H συνταγή είναι της Erika Oszuszki 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ μήλου, κρέμα βανίλιας και σαντιγί με κομμάτια σοκολάτας και ψημένα αμύγδαλα…

Κέικ μήλου, κρέμα βανίλιας και σαντιγί με κομμάτια σοκολάτας και ψημένα αμύγδαλα...

για διακόσμηση🧡

Υλικά

μήλα (περίπου 2 κιλά)…
ζάχαρη για καραμελοποίηση (αρκεί να σκεπάσει καλά το ταψί).

Για την βάση:
7 αυγά,
7 κουταλιές ζάχαρη,
3 κουταλιές αλεύρι,
12 κουταλιές αλεσμένο καρύδι,
1 μπέικιν πάουντερ.

Για την κρέμα… μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο σαντιγί, φτάνει. Μου είχαν μείνει κρόκοι  και έφτιαξα μια κρέμα βανίλιας.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα μήλα… τα πλένουμε καλά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μακριές φέτες (μπορείτε να τα κόψετε και με άλλο τρόπο, αλλά κάθονται καλύτερα έτσι).
Βάζουμε μια στρώση μήλα πάνω από τη στρώση ζάχαρης και βάζουμε το ταψί στο φούρνο σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και βάζετε άλλη μια στρώση μήλα… το ξαναβάζετε στο φούρνο… μέχρι να ετοιμάσετε το παντεσπανι.

Για την βάση
Χτυπάμε 7 ασπράδια όσο πιο δυνατά γίνεται με 7 κουταλιές ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους, μετά το αλεύρι, τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ (ετοιμασμένο από πριν σε ένα μπολ).
Ανακατεύουμε με μεγαλες κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε πάνω απο τα μήλα, ισοπεδώνουμε καλά και μετά το ξαναβάζουμε στο φούρνο για περ. 35 λεπτά ..σε μέτρια φωτιά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε ένα άλλο ταψί πάνω του και μετά γυρίζετε γρήγορα αλλά προσεκτικά! Αφήνετε το κέικ να κρυώσει… 2,3 ώρες, μετά μπορείτε να ετοιμάσετε
την κρέμα ή τη σαντιγί.
Αρκεί να χρησιμοποιήσετε σαντιγί (500 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί με 35% λιπαρά και 2,3 κουταλιές της σούπας βανίλια άχνη ζάχαρη… χτυπήστε…ανακατέψτε για 2,3 λεπτά….μέχρι να
αρχίσετε να βλέπετε ίχνη που αφήνει η μίξερ, μετά χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα και σταματάμε, για να μην κόψει)

Έφτιαξα την εξής κρέμα βανίλιας: 6 κρόκους αυγών με 150 γραμμάρια ζάχαρη, τους έβαλα σε μπεν μαρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, η σύνθεση έγινε ζεστή αλλά δεν έβρασε.
Το κατέβασα από τη φωτιά έβαλα μια μεμβράνη και το άφησα να κρυώσει… μια ώρα στην κουζίνα και μετά μια ώρα στο ψυγείο.Μετά το έβγαλα από το ψυγείο και ανακάτεψα τα αυγά
με το τυρί κρέμα (Εγώ χρησιμοποίησα Philadelphia), μετά με 250 γραμμάρια σαντιγί.
Άπλωσα την κρέμα πάνω από το κέικ αλλά συνειδητοποίησα ότι θα μου άρεσε περισσότερο αν εβαζα και άλλα 250 γραμμάρια σαντιγί πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίσα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σοκολάτα.
Χρησιμοποίησα ένα ταψί 25/35, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλες διαστάσεις

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Pasiune dulce Lacri C

Προηγούμενο άρθροΑυγοφέτες φούρνου: Μια παραδοσιακή συνταγή με μια μοντέρνα πινελιά
Επόμενο άρθροΚεικ με σταφίδες και γλάσο