Kέικ πορτοκαλιού με κράνμπερι

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι – περίπου 1 κουταλιά της σούπας χυμό από ένα πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλοδο ή χρησιμοποιήστε όλο βούτυρο ή όλο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα cranberries

Για το γλάσο:
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 – 3 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι, ή χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείψτε μία φόρμα με βούτυρο.
Ρίξτε τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στον πάτο της φόρμα. Ρίξτε 1/4 φλιτζάνι από τα κράνμπερι στον πάτο του ταψιού. Αφήνω στην άκρη.

Χτυπάμε μαζί (λάδι-βούτυρο) και τη ζάχαρη μέχρι να πάρει χρώμα λεμονιού η ζάχαρη, περίπου 4 – 5 λεπτά.
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το γιαούρτι. Όταν ενσωματωθούν προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι κάρδαμο και το μπέικιν πάουντερ.
Όταν όλα αυτά αναμειχθούν, ανακατέψτε με το υπόλοιπο 1 1/4 φλιτζάνι κρανμπερι. Ψήνετε για 50 – 55 λεπτά μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρη. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε ακόμα στο ταψί, το αφήνετε σε δροσερό μέρος
για 5 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε τα υλικά του γλάσου σας και απλώστε το πάνω και τα πλαϊνά του κρύου κέικ ή απλώς κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνης στο κέικ.

Η Συνταγή είναι της Karen Kariotis Boughton

Προηγούμενο άρθροΓιουβαρλάκια αυγολέμονο…με βελούδινη σάλτσα
Επόμενο άρθροΞεχωριστός πλαστός με καλαμποκίσιο αλεύρι: Μια γευστική έκπληξη