Κοτόπουλο “πεταλούδα” στο φούρνο

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 2 κουτ.γλυκού ξερό)
4-5 κλωναράκια δελδρολίβανο (ή 2 κουτ.γλυκού ξερό)
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού κύμινο
1 κουτ.γλυκού μπούκοβο
1 κουτ.γλυκού μέλι
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο χτυπάτε στο μούλτι)
Απλώνετε σε ένα ταψί το κοτόπουλο με το άνοιγμα του στο κάτω μέρος και του κάνετε (φορώντας γάντια!) μασάζ με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να περάσετε κάμποση από αυτήν κάτω από την πέτσα του, ανασηκώνοντας την ελαφρά (προσπαθήστε να μην την τρυπήσετε όμως!)
Βάζετε το κοτόπουλο σε σχάρα και από κάτω ένα ταψί με λίγο νερό ώστε να μαζεύονται τα ζουμιά.
Ψήνετε στους 250 στον αέρα για 1 ώρα περίπου (γυρίζοντας ενδιάμεσα μία τουλάχιστον φορά) όσο να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και να ροδοκοκκινίσει

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοτόπουλο με κρεμμύδια στο φούρνο

Κοτόπουλο με κρεμμύδια στο φούρνο

Υλικά

3 μπούτια κοτόπουλου με πέτσα
3 κουταλάκια του γλυκού καυτερή ή γλυκιά πάπρικα
περίπου 20 ml λάδι
1 χυμό λεμονιού
Ανάμεικτα μυρωδικά (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, μαντζουράνα, θυμάρι)

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι βάλτε το λάδι, το λεμόνι και ανακατέψτε.
Πλύνετε το κοτόπουλο και στη συνέχεια τρίψτε το με αλάτι και πάπρικα.
Τώρα περιχύστε με λάδι και λεμόνι, με λίγο αρωματικό μπαχαρικό, χωρίς να υπερβάλλετε- κάντε καλό μασάζ.

Ψιλοκόψτε ένα μεγάλο κρεμμύδι και βάλτε το μαζί με το κοτόπουλο προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι και λιγο λάδι.
Ψήστε, στους 220° για 60/75 λεπτά
Όταν το κοτόπουλο έχει μια τραγανή, χρυσαφένια πέτσα και είναι έτοιμο!
Γυρίστε το κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος
Προσθέστε λίγο ακόμη σταγόνα λάδι αν σας φαίνεται πολύ στεγνό.

ΠΗΓΗ: Alessandro Monti

Προηγούμενο άρθροΟμέλετα με τυρί…αξίζει να την φτιάξετε μ αυτόν το μοναδικό τρόπο
Επόμενο άρθροΜαγιονέζα