Κουλουράκια πορτοκαλιού !!!
Είναι κουλουρακια που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και είναι ιδανικό για να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Τα κουλουράκια πορτοκαλιού έχουν μια πλούσια και έντονη γεύση πορτοκαλιού που τα κάνει ξεχωριστά. Η ζύμη τους είναι μαλακή και αφράτα και η υφή τους είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για κουλουράκια πορτοκαλιού. Ορισμένες συνταγές χρησιμοποιούν χυμό πορτοκαλιού, ενώ άλλες χρησιμοποιούν ολόκληρο το φρούτο. Ορισμένες συνταγές χρησιμοποιούν λάδι, ενώ άλλες χρησιμοποιούν βούτυρο ή μαργαρίνη.
Υλικά:
1 ποτήρι καλαμποκελαιο,
1 ποτηρι ζάχαρη,
1 ποτήρι χυμό φρέσκων πορτοκαλιών,
1 φακ.μπεικιν,
2 κ.γ.ξυσμα πορτοκαλιού,
900 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις!
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι την ζάχαρη στην λεκανιτσα και τα ανακατεύουμε με σύρμα!
Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα τα ανακατεύουμε!
Ρίχνουμε σιγα-σιγα αλεύρι ανακατεύουμε πρώτα με το σύρμα και στην συνέχεια αρχιναμε να ζυμωνουμε!
Πλάθουμε κορδόνια ίσα και αρχιναμε φτιάχνουμε ότι σχέδιο θέλουμε!
Τα βάζουμε στην λαδόκολλα στο ταψί τα αλοιφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς προθ αντί μεσαία σχάρα για 10 λεπτά εάν τα θέλουμε μαλακά!
Εάν τα θέλουμε τραγανά τα ψήνουμε 15 λεπτά!
Μετράμε τα υλικά με ποτήρι των (200 ml)!
Η ζύμη όταν την πλάθουμε πρέπει να είναι λιπαρή και λεία!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σιροπιαστά Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα
Υλικά
για τη ζύμη
700 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
300 ml ανθρακούχο νερό
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
100 ml ηλιέλαιο
80 γραμμάρια ζάχαρη
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια
ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
έναν κύβο φρέσκιας μαγιάς (40 γραμμάρια)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μια κουταλιά εσάνς βανίλιας
για το σιρόπι
300 ml νερό
100 γραμμάρια ζάχαρη
φλουδα από ένα πορτοκάλι
πορτοκαλί ουσία
για επικάλλυψη
200 γραμμάρια καρύδια
2 κουταλιές μέλι
Κρόκους Αυγού 2-3
Τρόπος προετοιμασίας
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγαλο μπολ στο οποίο στη συνέχεια θα ζυμώσουμε τη ζύμη.
Προσθέτουμε αλάτι και μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε όλα καλά και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, σαν κρατήρα, μετακινώντας το αλεύρι
στις άκρες του μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ γιατί κάνει τη ζύμη πιο αφράτη. Ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικό.
Φτιάχνουμε μια μαγια από 200 ml νερό, μαγιά, μια κουταλιά ζάχαρη και μερικές κουταλιές αλεύρι που παίρνουμε από αυτά που κοσκινίσαμε νωρίτερα στο μπολ που θα ζυμώσουμε, ώστε να πάρουμε μια σύνθεση παχύρρευστη. Αφήνουμε τη μαγια σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί
σε όγκο.
Ξεχωριστά σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 100 ml νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και βάζουμε στη φωτιά για λίγα λεπτά (δεν χρειάζεται να βράσει) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πάρει θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το άρωμα βανίλιας, το ξύσμα φλούδα από ένα πορτοκάλι.
Στο αλευρι βάζουμε τη μαγια και προσθέτουμε το μείγμα νερού και ζάχαρης που έχουμε φτιαξει νωρίτερα.
Αρχίζουμε να ανακατευουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ή σπάτουλας, ανακατεύοντας μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο.
Όταν ενσωματωθεί αυτό και έχουμε αποκτήσει μια συμπαγή ζύμη, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των χεριών μας, τουλάχιστον 10 λεπτά.
Αφού τελειώσω το ζύμωμα της ζύμης, της δίνω στρογγυλό σχήμα και την αφήνω στο μπολ που την ζύμωσα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα
ή μεμβράνη φαγητού.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, αρχίζουμε να σχηματίζουμε τα κουλουράκια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ίσα με το μέγεθος μιας γροθιάς και παίρνουμε από ένα κομμάτι και το απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας.
Σχηματίζουμε κορδόνια και μετά τα πλέκουμε το ένα πάνω στο άλλο, ενώνουμε στις άκρες και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη
για να σχηματίσουμε ένα σχήμα οκτώ. (κάντε ότι σχεδιο θέλετε)
Βάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας, σε ζεστό μέρος.
Στο μεταξύ ανάβουμε τον φούρνο και τον ζεσταίνουμε στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε και το ταψί από το φούρνο, βάζοντας χαρτί ψησίματος.
Αφού σηκωθούν φουσκώσουν τα κουλουράκια στο ταψί, Τα αλείφουμε με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και τα βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας νερό με ζάχαρη και φλούδα
πορτοκαλιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το άρωμά του το σιρόπι. Περίπου 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.
Αφού κρυώσουν τελείως τα κουλουράκια μας και πάρει και το σιρόπι θερμοκρασία δωματίου, τα σιροπιαζουνε γρήγορα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και
τα αλείφουμε με λίγο μέλι με τη βοήθεια ενός πινέλου και μετά πασπαλίζουμε μπόλικο αλεσμένο καρύδι ή δεν βάζουμε