Κριθαράκι με χταποδάκι στο φούρνο

Είναι λουκούμι! Μου αρέσει πολύ η συνταγή γιατί συνδυάζει την πλούσια γεύση του χταποδιού με την δροσιά της ντομάτας και την χορταστικότητα του κριθαρακιού.

Είναι ιδανικό πιάτο για οικογενειακό τραπέζι ή για Κυριακάτικο μεσημέρι με φίλους.

Πιστεύω ότι η χρήση φρέσκων υλικών, όπως ντομάτες από τον κήπο ή ψιλοκομμένα μυρωδικά, θα απογειώσει τη γεύση του φαγητού.

Υλικά

1 ½ κιλό χταπόδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια τσαγιού κριθαράκι ψιλό
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους.
1 κουτάλι σούπας ντοματοπελτέ
7-8 ντοματινια κομμενα
Μισό ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί Λήμνου
Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
Ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χταπόδι, ειδικά την “κουκούλα” για να φύγει η άμμος και αφαιρούμε το “δόντι”.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί (η κατσαρόλα) βάζουμε μέσα σ’ αυτήν το χταπόδι, όπως είναι χωρίς νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράζει για 30-40 λεπτά για να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.

Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. τσαγιού από το ζωμό του.
Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες και τη “κουκούλα” σε κομμάτια.
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο στη κατσαρόλα το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μισό λεπτό. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα μισό λεπτό. Βάζουμε το ντοματοπελτέ και την κανέλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματινια και το ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο
πυρέξ ή πήλινο σκεύος ή ταψί.

Προσθέτουμε τα κομματάκια χταποδιού, 6 φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό σε περίπτωση που χρειάζεται.
Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας μαιντανό ή με τριμμένο τυρί αν δε νηστευουμε

Προηγούμενο άρθροΤουρλού με μπιφτέκια αγριογούρουνου: Η γεύση της φύσης στο πιάτο σας!
Επόμενο άρθροΤο γλυκάκι όνειρο του κάθε λάτρη της νουτέλλας