Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Η απλότητα των υλικών και η ευκολία της συνταγής την καθιστούν ιδανική για κάθε περίσταση.
Υλικά:
1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
3 κουταλιές της σούπας πολύ γεμάτες καλαμποκάλευρο
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες σιμιγδάλι χοντρό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ της κούπας ζάχαρη (ή όσο γλυκό σας αρέσει)
2 βανίλιες
3 αυγά
50 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
6 φύλλα κρούστας
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
βούτυρο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
Μαγειρεύουμε:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τό γάλα το αλεύρι το αλάτι και τη ζάχαρη και τα βάζουμε στη φωτιά
Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και της βανιλιες και τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά…
Βάζουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει λίγο….βουτυρωνουμε το ταψί βάζουμε δύο φύλα βουτυρωμενα ρίχνουμε κανελοζαχαρη και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα..
Ρίχνουμε την κρέμα βουτυρωνουμε από πάνω ρίχνουμε λίγη κανελοζαχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για μισή ώρα με σαράντα λεπτά!!!
Μπορούμε να βάλουμε μόνο σιμιγδάλι αλλά εγώ την κάνω παραδοσιακή όπως η γιαγιά μου!!!!!
Η Συνταγή είναι της κας Vasiliki Saltaoura