Μαρινάροντας τα κρέατα
Μαρινάροντας τα κρέατα σε ξύδι, σε γιαουρτι, σε χυμό ντομάτα και ρόδι, σε κρασί, σε λεμόνι με βασιλικό, με μήλα, δαμάσκηνο και κόκκινη σταφίδα… Γενικά, ό,τι έχει υψηλή οξύτητα παίζει ρόλο.
Γενικές πληροφορίες
Το μοσχάρι και το αρνί κόβονται σε μικρούς κύβους, το χοιρινό μπορεί να κοπεί μεγαλύτερο, χρειάζεται μια καλή μαρινάδα.
Το αρνί είναι πιο δύσκολο στην παρασκευή του, έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε καλό κρέας και να το μαρινάρετε για να είναι νόστιμο.
Τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά για μαρινάδα πρέπει να θρυμματιστούν ελαφρώς με τα χέρια, έτσι ώστε όλα αυτά να δώσουν χυμό.
Μαριναρισμένο κρέας πρεπει να ειναι σε εμαγιέ, γυάλινα ή κεραμικά δοχεία.
Όταν τοποθετούνται στρώσεις κρέατος, πρέπει να καλυφθούν με ένα πιάτο και να βάλετε ένα φορτίο (μπορείτε να βάλετε ένα μπουκαλι με νερό).
Η ποσότητα των απαραίτητων συστατικών καθορίζεται συνήθως από τη γεύση και το μάτι.
Κρέας μαριναρισμένο σε γιαούρτι
Συστατικά
1 κιλό χοιρινό
1 κγρ γιαουρτι
2-3 μεσαία κρεμμυδια.
αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο – για γεύση.
Παρασκευή
Βάζουμε ένα στρώμα κρέας, κρεμμύδια, κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, ρίχνουμε γιαουρτι στο δοχείο. Μετά πάλι μια στρώση κρέατος, μια στρώση κρεμμύδι κ.ο.κ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 8 ωρες.
Το κρέας θα αποδειχθεί πολύ απαλό, οπότε αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι κατάλληλος, αν μαζί σας έχετε και παιδιά.
Κρεάς μαριναρισμένο σε λεμόνι και βασιλικο
Συστατικά
1 κιλό φιλέτο
1 λεμόνι
Βασιλικός, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι – για γεύση.
Παρασκευή
Στην κατσαρόλα στρώνουμε μια στρώση κρέας, μια στρώση κρεμμύδια, μια στρώση βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε ένα λεμόνι, στύβουμε το χυμό από αυτό, ρίχνουμε επίσης λεμόνι στο κρέας. Στη συνέχεια η επόμενη στρώση: κρέας, κρεμμύδι, βασιλικός, λεμόνι.
Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου οκτώ ώρες. Εάν αποθηκεύετε τέτοιο κρέας για περισσότερο από μια μέρα, το κρεας θα έχει έντονη γεύση λεμονιού, που
δεν θα αρέσει σε όλους.
Κρεάς μαριναρισμενο σε χυμό ντομάτας
Συστατικά
1 κιλό κρέας
2-3 μεσαία κρεμμυδια.
αλάτι, πιπέρι – για γεύση.
χυμό ντομάτας (σε τέτοια ποσότητα που να καλύπτει ελαφρά το κρέας).
Παρασκευή
Στο τηγάνι βάζουμε το κρέας και τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα πάντα με τα χέρια μας, ρίχνουμε χυμό ντομάτας,
βάζουμε ενα βάρος από πάνω και το στέλνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Χοιρινό σε λευκό κρασί
Συστατικά
1 κιλό φιλέτο
2-3 μεσαία κρεμμυδια.
αλάτι, πιπέρι – για γεύση.
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί.
Παρασκευή
Βάζουμε όλα τα προϊόντα σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεκτικά με τα χέρια σας, ρίχνουμε κρασί (όσο φθηνότερο είναι, τόσο το καλύτερο, παρεμπιπτόντως).
Το βάζουμε κάτω από βάρος στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.
Μοσχάρι σε κόκκινο κρασί
Συστατικά
1 κιλό φιλέτο
2-3 μεσαία κρεμμυδια.
σκόρδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι – για γεύση.
½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί.
Παρασκευή
Προσθέστε το κρέας στο δοχειο, προσθέστε το κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, ρίξτε το κρασί.
Αφήνουμε για 3-5 ώρες στο ψυγείο.
Αρνί
Συστατικά
1 κιλό αρνί
2-3 μεσαία κρεμμύδια
σκόρδο
αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι – για γεύση.
Παρασκευή
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, το ανακατεύουμε με το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Κοτόπουλο
Συστατικά
1 κιλό κοτόπουλο
2-3 μεσαία κρεμύδια.
μαύρο και κόκκινο αλεσμένο πιπέρι, αλάτι – για γεύση.
40 γραμμάρια ξύδι από σταφύλι (κρασί).
Παρασκευή
Όλα τα υλικά ανακατεύονται και αφήνονται να μαριναριστούν στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Σολομός
Συστατικά
500 γραμμάρια σολομού
2 λεμόνια
φυτικό λάδι
φρέσκο τζίντζερ
νερό
αλάτι, ζάχαρη, μαύρο πιπέρι – για γεύση.
Παρασκευή
Αρχικά ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: ανακατεύουμε χυμό λεμονιού, λίγη φλούδα λεμονιού, πιπέρι, αλάτι, θρυμματισμένο τζίντζερ, ζάχαρη, νερό.
Σε ξύλινα σουβλάκια περναμε τα κομμάτια του ψαριού και τα ντοματίνια, τα βάζουμε στη μαρινάδα για δύο ώρες.
Τηγανίζουμε τέτοια σουβλάκια στη σχάρα ή στο σχαροτηγανο
Όταν τηγανίζετε το πασπαλίζετε με μαρινάδα, μισοαραιωμένη με νερό. Έτσι το κρέας θα γίνει πολύ ζουμερό.