Mήλομπουρεκάκια σιροπιαστά!!
Υλικά
10 φύλλα βυρητού
4 μηλα
1/2 κγ κανέλα
2 κσ ζάχαρη καστανη
1 βανίλια
1 κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο
2 κσ φρυγανιά τριμμένη
1/2 κούπα βιτάμ λιωμένο
Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμόνι
3 κσ κονιάκ ή αμαρέτο
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το γλυκό μας φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάζουμε τα υλικά σε μια κατσαρολιτσα, εκτός από το κονιάκ, και βραζουμε σε μέτρια φωτιά 7 λεπτά. Μόλις το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Καθαρίζουμε τα μηλα. Τα δυο τα κόβουμε μικρά κομματάκια και τα άλλα δυο τα περνάμε από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα στρίβουμε να φύγουν τα υγρά τους. Τα μεταφέρουμε σε ενα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βιταμ.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα περνάμε ενα ενα με βιτάμ. Τα διπλώνουμε στη μέση και βάζουμε μεσα μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα του μήλου. Τα κάνουμε ρολακια και τα βάζουμε σε ενα βουτυρωμενο ταψάκι. Τα περνάμε από πάνω με το υπόλοιπο βιταμ και τα ψεκάζουμε με λίγο νεράκι. Τα ψηνουμε 1 ώρα στις αντιστάσεις στους 180c μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγουν από το φούρνο τα σιροπιαζουμε με κρύο σιροπι. Αφήνουμε μια ωριτσα περίπου και σερβιρουμε.
Η Συνταγή είναι της Ελενα Μακαρη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τρίγωνα γαλακτομπουρεκάκια
Υλικά
Για σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Για τα φύλλα κρουστας
1 πακέτο φύλλα ζύμη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο γκι ή βούτυρο
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση
Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
1 Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε
και μετά συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά.
Για την κρέμα
Το μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.
Για τα φύλλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Απλώνουμε όλα τα φύλλα μαζι και κόβουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός χάρακα σε τετράγωνα πλάτους 5 εκ. Διπλώστε σε τρίγωνα.
Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο γκι και τοποθετούμε τρίγωνα. Αλείψτε το πάνω μέρος των τριγώνων με βούτυρο.
Τελειώνετε όλη τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό
περιχύνουμε ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε τρίγωνο από τη μέση και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι κρέμα και διακοσμούμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Καλή Απόλαυση