Μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο

Συστατικά:

Μαρινάδα:
– σκόνη γλυκιάς πάπρικας: 3 κουταλάκια του γλυκού
– 3 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
– 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι σε σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το κρέας

– περίπου 2 κιλά χοιρινό λαιμό
– Αλάτι
– 350 γραμμάρια κρεμμύδι
– Ελαιόλαδο
– 2 έως 3 κλαδάκια δεντρολίβανου
– 2 έως 3 κλωνάρια μαντζουράνα (ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαντζουράνα το καθένα)
– 1-1.5 κγρ περίπου Πατάτες
– 3 έως 4 σκελίδες σκόρδο
– 100 ml ζεστό νερό
– 1 κύβος κοτόπουλου για σούπα
– Χαρτί ψησίματος-λαδόκολα
– Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Αρχικά θα ετοιμάσουμε τη μαρινάδα
Σ ενα μπολ μεγαλο βάζουμε την σκόνη πάπρικας, καπνιστή σκόνη πάπρικας, το γλυκού αλεσμένο κύμινο, το μπούκοβο, μαύρο πιπέρι αλάτι μουστάρδα και το λάδι
ρίξτε 2 σκελίδες σκόρδο λιωμενο και ανακατεύουμε συνέχεια όλα μαζί καλά

Για το κρέας

Πλενουμε το κρεας και το στεγνώνουμε με χαρτι. Αλατίζουμε τα κομμάτια που κόβονται σε πάχος Περίπου περίπου δύο με δυόμισι εκατοστά περιχύνουμε το κρέας με
τη μαρινάδα και αφήνουμε 2 κουταλιές της σούπας για τις πατάτες.
Με το χέρι μας αλοιφουμε την μαριναδα στις μπριζόλες για να καλυφθούν όλες καλά.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες τις βάζουμε μέσα στο ίδιο μπολ που ήταν οι
μπριζόλες με τη μαρινάδα αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι. Προσθέστε ελαιόλαδο στο ταψί και αλείψτε το απλώνουμε το κρεμμύδι στη βάση του ταψιού
Προσθέστε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο και Μαντζουράνα και τέλος προσθέτουμε το κρέας και τις πατάτες πάνω από το κρεμμύδι.
Αφήνουμε χώρο στη μέση του ταψιού και προσθέτουμε τις πατάτες περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα το κρέας και τις πατάτες. Προσθέστε 3-4 σκελίδες σκόρδο.
Στη συνέχεια ανακατέψτε σε 100 ml ζεστού νερού 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο και αδειάστε το στο ταψί.

Βουτάμε ένα χαρτί ψησίματος-λαδόκολλα σε νερό και σκεπάζουμε το φαγητο και από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για 90 λεπτά στους 200 βαθμούς
Αφου περάσουν τα 90 λεπτά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί το χαρτί και επιστρέψτε στο φούρνο το φαγητό για άλλα 15 με 20 λεπτά.
Οταν το βγάλετε μάζεψε το περιττό λίπος από την κορυφή του φαγητού με ένα κουτάλι και αναποδογυρίστε το κρέας.
Αφαιρέστε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου και της μαντζουράνας και βάλτε το στο φούρνο για άλλα 18 με 20 λεπτά στους 220 με 230 βαθμούς στον αέρα
και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

 

Καλή υγεία να έχετε

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινές μπριζόλες με μυρωδικά

Χοιρινές μπριζόλες με μυρωδικά

Υλικά συνταγής

Για τις μπριζόλες και το ψήσιμο
4 χοιρινές μπιρζόλες χωρίς κόκκαλο 1 εκ.
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
500 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. μέλι επιλογής σας
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα τους χοντροκομμένα ή 1 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο κοπανισμένο
6 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φύλλα τους , ψιλοκομμένα
7 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, ή θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. αποξηραμένα και κοπανισμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
Πατάτες φούρνου
1 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά από τα προαναφερόμενα ή 2 κοφτά κ.γ. αποξηραμένα
Τυρι κίτρινο τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Για το μαρινάρισμα: Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και κρατάτε στην άκρη για το τηγάνισμα 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά ή 1 κ.γ. από τα αποξηραμένα. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα καρότα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Στην ίδια κατσαρολίτσα ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 4-5 λ περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτετε το μέλι και τη πάπρικα, ανακατεύετε καλά και μόλις πάρουν βράση σβήνετε τη φωτιά, αποσύρετε τη κατσαρόλα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα κρασιού.
Μόλις κρυώσει το κρασί το ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα καρότα και το κρεμμύδι και προσθέτετε όλα τα μυρωδικά μαζί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Βάζετε μέσα και τα μπριζολάκια, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και τα αφήνετε για τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστούν (ιδανικά αφήστε τα να μαριναριστούν για 12-15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο ώστε να μαριναριστούν ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές.

Για τις μπριζόλες και το ψήσιμο: Βγάζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τα σκουπίζετε ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Μόλις αρχίσει να “ξανθαίνει” το σκόρδο βάζετε τα μπιζολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, (σε μια στρώση αν χωράνε διαφορετικά τα ψήνετε σε δόσεις) και τα αφήνετε να ψηθούν για 4-5 λ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά και ψηθούν μέχρι μέσα.
Τα σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τα μυρωδικά που κρατήσατε στην άκρη για το τηγάνισμα και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνετε τις μπριζόλες για 10 λ να “ξεκουραστούν”. Συνοδεύετε τις μπριζόλες σας με πατάτες φούρνου και τυρί κιτρινο τριμμενο.

Καλή Απόλαυση