Nηστίσιμο κέικ!

Το νηστίσιμο κέικ είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους νηστεύουν ή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια πιο υγιεινή εκδοχή του κλασικού κέικ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για νηστίσιμο κέικ, από απλές συνταγές με λίγα υλικά μέχρι πιο περίτεχνες συνταγές με σοκολάτα, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Υλικά

1,5 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
1,5 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,
και λίγο ξύσμα
1,5 ποτήρι ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Μισή κούπα τριμμένα καρύδια
Μισή κούπα σταφίδες
650 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 μπέικιν.
(Το ποτήρι είναι χωρητικότητα 240ml
Μπορείτε αν έχετε να μετρήσετε και με την κόκκινη κούπα του νες καφέ.)

Εκτέλεση

Αν βάλετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και παραλείψετε και το κονιάκ, θα είναι 9 υλικά, όπως βάζουν για τη φανουρόπιτα.
Σε ένα μπολ χτύπησα με το μίξερ για λίγο, το λάδι, το χυμό, και τη ζάχαρη.
Έριξα τη σόδα στο κονιάκ, μετά έριξα κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα, και λίγο λίγο το αλεύρι, τέλος καρύδια και σταφίδες,( αφού είχα ρίξει πρώτα δυο-τρεις κουταλιές από το αλεύρι στα καρύδια και τις σταφίδες.)
Έριξα το μίγμα σε ταψάκι νούμερο 30 αφού πρώτα είχα βάλει λαδόκολλα.
Έψησα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 με 50 λεπτά περίπου.

Η Συνταγή είναι της κας Βάγια Τσιρούδη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Πορτοκάλι με Σοκολάτα (Νηστίσιμο)

Κέικ Πορτοκάλι με Σοκολάτα (Νηστίσιμο)

Συστατικά

8-10 μερίδες

Για το παντεσπάνι
350 γρ αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ (βοηθά το κέικ να γίνει πιο αφράτο)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
250 γρ ζάχαρη
ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
μια κουταλιά μέλι (προαιρετικά)
150 γρ λάδι
350 γραμμάρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
τριμμένη φλούδα από 2 πορτοκάλια
20 γρ σταφίδες

Για το γλάσο
100 γρ ζάχαρη
100 ml νερό
100 ml λάδι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
50 ml κονιάκ / κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλαουρ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το μέλι και μετά προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το μέλι.
Προσθέτουμε σταδιακά το υγρό στη σύνθεση του αλευριού, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σύνθεση. Στο τέλος προσθέτετε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φλούδα πορτοκαλιού και από πάνω)
Τοποθετούμε το κέικ σε ταψί (15Χ25, 20Χ20) στρωμένο. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε θερμοκρασία 175-180 βαθμών (χωρίς αερα), για 50-55 λεπτά περίπου (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να δούμε αν είναι έτοιμο).

Βγάζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια κρεμώδη σύνθεση.
Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 35 βαθμούς, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να δοκιμάσουμε στην άκρη της γλώσσας).
Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και προαιρετικά πασπαλίζουμε με καρύδα.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς για περίπου 2 ώρες και μετά σερβίρετε!

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤα μυστικά του κρασάτου χταποδιού
Επόμενο άρθροΗ πιο εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα