Η πάστα φλώρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, που ξυπνάει μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Είναι τόσο νόστιμη και τρυφερή, που θα γίνει η αγαπημένη σας λύση τόσο για το καθημερινό σας μενού, όσο και για ένα γιορτινό τραπέζι.
Υλικά για την Πάστα Φλώρα
Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
- 300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. Βούτυρο
- 100 γρ. Ζάχαρη
- 10 γρ. Ζάχαρη βανίλιας (ένα φακελάκι)
- 2 Αυγά
- 5 γρ. Μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. Μαρμελάδα ροδάκινο (ή άλλη της επιλογής μας)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη πίτα.
1. Eκοψα το βούτυρο σε κύβους και το έλιωσα. Το έριξα στη ζάχαρη και ανακάτεψα. Αφήνω λίγο βούτυρο στην άκρη για να αλείψω τη φόρμα.
2. Ανακάτεψα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κοσκίνισα.
3. Στο μείγμα του βουτύρου με τη ζάχαρη, πρόσθεσα τα αυγά και τη βανίλια. τα ανακάτεψα όλα καλά και στη συνέχεια πρόσθεσα σταδιακά το αλεύρι. ζύμωσα τη ζύμη με τα χέρια μου μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
4. Χώρισα τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη – ένα μεγαλύτερο για τη βάση της πίτας και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος. Άφησα το μικρότερο μέρος στην άκρη.
5. Ανοιξα το μεγάλο κομμάτι της ζύμης με έναν πλάστη. το πάχος του κάτω στρώματος πρέπει να είναι περίπου 5-7 χιλιοστά. Το έβαλα σε μια στρογγυλή φόρμα που είχα αλείψει με βούτυρο. η ζύμη πρέπει να καλύπτει τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα της φόρμας.
6. Απλωσα τη γέμιση από τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
7. Ανοιξα το υπόλοιπο μέρος της ζύμης με έναν πλάστη και μετά το έκοψα σε λωρίδες πάχους ενός εκατοστού.
8. Διακόσμησα την επιφάνεια του γλυκού με αυτές τις λωρίδες, τοποθετώντας τις σταυρωτά.
9. Ψήνω την πάστα φλώρα στους 180°C – 200°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25-30 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Πάστα Φλώρα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η πάστα φλώρα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Βούτυρο: Το μυστικό για μια εύθρυπτη ζύμη είναι το βούτυρο να είναι κρύο και κομμένο σε κύβους. Μπορείτε να το τρίψετε και στον τρίφτη για να ενωθεί πιο εύκολα με το αλεύρι.
- Μαρμελάδα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαρμελάδα της αρεσκείας σας, όπως βερίκοκο, κυδώνι ή κεράσι.
- Το σωστό ψήσιμο: Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ροδίσει η επιφάνειά του. Αν η μαρμελάδα βράζει πολύ, σημαίνει ότι το γλυκό είναι έτοιμο.
- Το φύλλο: Φροντίστε να μην ανοίξετε τις λωρίδες του φύλλου πολύ λεπτές, ώστε να μη σπάσουν στο ψήσιμο.