Πίτα με μήλα και σταφίδες
Αέρινη ζύμη, ζουμερή, αρωματική γέμιση! Νόστιμο. Μια εξαιρετική Πίτα με μήλα και σταφίδες για ένα καφέ ή τσάι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε γέμιση. Για παράδειγμα, κεράσια με ψιλοκομμένα αμύγδαλα, αχλάδια κ.λπ.
Η καθορισμένη ποσότητα συστατικών κάνει 6-8 μερίδες.
Συστατικά
ζύμη:
150 ml γάλα
7 γρ μαγιά ξερή (ή 25 γρ νωπη)
50 γρ ζάχαρη
1 αυγό
50 γρ βούτυρο
½ κουτ.γλ αλάτι
300–350 γρ αλεύρι
Γέμιση:
500 γρ μήλα
100 γρ σταφίδες
ζάχαρη 30-50 γρ
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
Επίσης:
1 αυγό για το βούρτσισμα
σουσάμι (προαιρετικά)
Παρασκευή
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό.
Προετοιμασία της μαγιας
Ζεσταίνουμε το γάλα (πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό), προσθέστε 20 γρ ζάχαρη, προσθέστε μαγιά. Ανακτευουμε.
Μετά προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι και ανακατευουμε και αφήστε το να φουσκώσει.
Προετοιμασία της ζύμης
Ρίχνετε την μαγια σε ένα μιξερ βασης και προσθέστε ένα αυγό.
Χτυπαμε με το εξάρτημα “φτερο” του μιξερ να ενσωματωθεί
Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε
Προσθέστε βούτυρο, αλάτι και χτυπάμε
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και Ζυμώνουμε τη ζύμη με το εξάρτημα “γάντζο” (ζυμώνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά).
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε το να φουσκώσει.
Χτυπήστε ένα αυγό.
Προετοιμασία της γέμισης
Καθαρίζουμε τα μήλα.
Τρίβουμε σε μέτριο τρίφτη.
Στύψτε το χυμό.
Προσθέστε σταφίδες (στραγγίστε το νερό από τις σταφίδες, στεγνώστε τις σταφίδες).
Προσθέστε ζάχαρη. Ανακατέψτε.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε οβάλ, πάχους περίπου 3 mm.
Τοποθετήστε τη γέμιση καταμηκος στο κεντρο
Κάντε κοψίματα κατά μήκος των άκρων.
Σκεπάστε πλεκοντας την ζυμη
Αλείφουμε λίγο με λάδι ένα ταψί ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος.
Τοποθετήστε το κεικ. Αφήστε το να φουσκώσει. Αλείφουμε με αυγό.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τοποθετούμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ με μήλα
Απλό και γρήγορο κέικ μήλου – ένα εκπληκτικό κέικ φτιαγμένο από συστατικά που πιθανότατα έχετε ήδη στο σπίτι. Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, μαλακό, ελαφρύ, νόστιμο και χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να χτυπήσετε τα πάντα και να το προετοιμάσετε για ψήσιμο.
Υλικά:
500 γραμ. Αποφλοιωμένα και κομμένα
χυμός 1/2 λεμονιού
3 αυγά
140 g ζάχαρης
100 g αναλάτου βουτύρου, λιωμένο και ψύχεται
140 ml γάλακτος
250 g αλεύρι
12 γρ. Μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Λάδι και αλεύρι σε ταψί 23 εκατοστών και στρώστε το κάτω μέρος με χαρτί ψησίματος.
Ξεφλουδίστε, καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε φέτες πάχους 3-5 mm και μετά κόψτε κάθε φέτα στην
μεση.
Πασπαλίζουμε τα μήλα με χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C (με ανεμιστήρα).
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά.
Προσθέστε σταδιακά ζάχαρη.
Προσθέστε βούτυρο και γάλα και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα αυγών.
Ανακατέψτε τα μήλα. Ανακατέψτε καλά και ελαφρά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη στην κορυφή.
Το κέικ μπορεί να σερβιριστεί αμέσως ή αφού κρυώσει στο ψυγείο.