Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

Η κλασική πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας αποτελεί διαχρονικό αγαπημένο γλυκό, όχι άδικα! Η απλή, αλλά άψογη συνταγή της συνδυάζει τραγανά φύλλα, πλούσια γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού και δροσερό σιρόπι, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.

Είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Υλικά

Για την Πίτα:

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
1 γιαούρτι 2%
4 αυγά
1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
2-3 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το Σιρόπι:

3 ποτήρια νερού
2 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανοίγουμε το φύλλο και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Κομματιάζουμε το φύλλο με τα χέρια.
Ανακατεύουμε στο μίξερ το καλομπικελαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά , σιγά το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 40 λεπτά περίπου , πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσει. Στα 40 λεπτά τρυπάμε με ένα μαχαίρι και αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά.
Με το καυτό σιρόπι περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

H συνταγή είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθοκεφτέδες: Μια κλασική και εύκολη συνταγή
Επόμενο άρθροΑν έχετε γάλα και καλαμποκάλευρο, κάντε αυτό το ιδιαίτερο “ρυζόγαλο”