Ψητή Μελιτζάνα με σκόρδο

Αυτή η ψητή μελιτζάνα με σκόρδο είναι ένα πιάτο που θα σας μαγέψει με την απλότητα και την εκλεπτυσμένη γεύση του. Η μελιτζάνα ψήνεται μέχρι να γίνει μαλακή και καραμελωμένη, ενώ το σκόρδο προσθέτει μια πικάντικη και γήινη γεύση.

Η συνταγή είναι εύκολη στην εκτέλεση και μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό ή ρίγανη, για επιπλέον γεύση.

Η ψητή μελιτζάνα με σκόρδο είναι ένα ιδανικό ορεκτικό ή συνοδευτικό για οποιοδήποτε γεύμα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά

6 μικρές μελιτζάνες (περίπου 3 κιλά)
1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο (σε λεπτές φέτες)
6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C.
Κόψτε κάθε μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος, κόβοντας μόνο περίπου τα 3/4 της διαδρομής έτσι ώστε τα 2 μισά της μελιτζάνα να παραμένουν
κολλημένα στην κορυφή.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι πυρεξ.
Κόψτε 3 λεπτές φέτες λεμονιού και κόψτε τις φέτες μισοφέγγαρα. Βάλτε τις φέτες λεμονιού στην σχισμή κάθε μελιτζάνας.
Πιέστε λίγο σκόρδο και ρίγανη σε κάθε σχισμή.
Αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνετε τις μελιτζάνες με λάδι και το χυμό από το υπόλοιπο μισό λεμόνι.
Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε, αλείφοντας συχνά με τους χυμούς του πιάτου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι μελιτζάνες, περίπου 35 λεπτά.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ατομικά πιάτα και ρίχνουμε τους χυμούς του τηγανιού.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

H συνταγή είναι του Bob Frangos Lesnick

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρολό με ψητή μελιτζάνα!

Υλικά:

3 ή 4 μελιτζάνες ανάλογα με το μέγεθός τους / πάνω κάτω ίδιες /

Για τη γέμιση:
200 γρ τυρί κρέμα
150 γρ κρέμα γάλακτος
σκόρδο και αλάτι για γεύση
Η γέμιση μου εγινε λίγο ακόμα και μου φάνηκε πιο δύσκολο να την κυλήσω. Σας συμβουλεύω να βάλετε λιγότερη.

Παρασκευή:

Για την γεμιση

Χτυπάω σε ένα μπολ με ένα μιξερ όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνω στην άκρη.

Οι μελιτζάνες κόβονται σε φέτες. Αλατίζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να βγάλει ο πικρός χυμός. Στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.
Οι μελιτζάνες ψήνονται και από τις δύο πλευρές. Αυτό το κάνω στο φούρνο. Τα απλώνω σε χαρτί ψησίματος και τα αλείφω με ελαιόλαδο. Κάποια στιγμή τiς γυρίζω. Μπορούν να ψηθούν και στη σχάρα. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, οι μελιτζάνες τοποθετούνται σε χαρτί ψησίματος, επικαλύπτοντας η μια την αλλη. Τα στεγνωνετε ελαφρά.


Αλείφουμε με γέμιση της αρεσκείας μας μπορουμε να βάλουμε και άλλα υλικά.

Τυλίγουμε σε ρολό χρησιμοποιώντας χαρτί ψησίματος. Φροντίστε να το βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες για να σταθεροποιηθεί.
Από εδώ πήρα την ιδέα να φτιάξω αυτό το ρολό, αλλά στο βίντεο το ετοιμάζουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, επίσης πολύ ενδιαφέρον.

https://youtu.be/e-yWa74_aNI

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΤα Κεμπάπ των Αδάνων…απλά λιώνουν στο στόμα
Επόμενο άρθροΣιροπιαστά κουλούρια φουντουκιού