Ψωμάκια με σουσάμι

Τα ψωμάκια με σουσάμια τα δοκίμασα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αρμενία και τώρα αποφάσισα να το ετοιμάσω και να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας.

Τι μου άρεσε:

  • Η ποικιλία των σπόρων δίνει μια ωραία γευστική και υφασματική πολυπλοκότητα.
  • Η ζύμη είναι αφράτη και μαλακή, με μια ελαφριά γλυκιά γεύση.
  • Τα ψωμάκια είναι εύκολα στο φτιάξιμο και μπορούν να ψηθούν στο φούρνο ή σε τηγάνι.
  • Είναι ιδανικά για πρωινό, δεκατιανό ή σνακ.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους σπόρους, όπως λιναρόσπορο ή κολοκυθόσπορο.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε τα ψωμάκια με χοντρό αλάτι πριν τα ψήσετε.
  • Μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί, αλλαντικά, ή λαχανικά.

Συνολικά, αυτά τα ψωμάκια με σουσάμι, ηλιόσποροι και παπαρουνόσποροι είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.

Βαθμολογία: 5/5

Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά:

380 ml ζεστό νερό
21 g φρέσκιας ή 7 g ξηρής μαγιάς
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
500 g αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι

γαρνιτούρα:
1 κρόκο αυγού
1 και 1/2 κουταλιά της σούπας γιαούρτι

για το πασπάλισμα:
Σουσάμι, ηλιόσποροι και παπαρουνόσποροι

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε πρώτα λίγο από το ζεστό νερό, τη φρέσκια μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι.

σε ένα μπολ και περιμένετε 10 λεπτά για να φουσκώσει η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά που έχει φουσκώσει.
Ζυμώνουμε σε μια κολλώδη ζύμη, πλάθουμε σε μορφή μπάλας και αλείψτε με λάδι.
Τοποθετήστε σε ένα μπολ, σκεπάστε με ένα πανί και αφήστε να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου μία ώρα.
Στη συνέχεια, η ζύμη ξεδιπλώνεται και διπλώνεται 5-6 φορές και χωρίζεται σε 4 μπάλες.

Κάθε μπάλα τοποθετείται σε ένα ταψί-λαμαρίνα που πασπαλίζεται με αλεύρι, συνήθως με κορν φλάουρ.
Σκεπάζεται με ένα πανί και αφήνεται να φουσκώσει για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια αλείφουμε με ένα μείγμα από κρόκο αυγού και γιαούρτι.
Σχηματίστε με τα δάχτυλά σας τετράγωνα ή διαμάντια. Πασπαλίζουμε με σπόρους και ψήνουμε στους 240 βαθμούς για 12-14 λεπτά.
Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα ψωμάκια από το φούρνο, σκεπάζουμε με ένα βαμβακερό πανί, αφήστε το για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Καλή απόλαυση

Η Συνταγή είναι από το mytasted

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πεντανόστιμα νηστίσιμα σταφιδοψωμάκια

σταφιδόψωμα

Υλικά

600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή 
130 γρ.ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ νερό με μια κ.σ. ζάχαρη
σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σ’ένα μπολ και τη διαλύουμε με το χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 10-15 λεπτά.
Σ ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τη διαλυμένη μαγιά, τις σταφίδες που τις έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.

Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.Γενικά δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της 1-2 ώρες περίπου(ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
‘Οταν είναι έτοιμη η ζύμη πλάθουμε στρογγυλά η με σχέδια μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.

Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.
Ανακατεύουμε 100 γρ νερό με μια κ.σ. ζάχαρη και αλείφουμε τα ψωμάκια μας πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν για περίπου 25-30 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διατηρούνται για 2-3 ημέρες σε πλαστικό δοχείο που κλείνει καλά.

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΈνα φτωχό πιάτο, με απλά υλικά, φθηνό, αλλά εξαιρετικά νόστιμο 😋.
Επόμενο άρθροEύκολα και νόστιμα πιτσάκια για όλες τις ώρες της ημέρας