Σοκολατόπιτα μπισκότου

Υλικά

◾Για τη ζύμη μπισκότων:
• 220 γρ αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για άλειμμα
• 325 γρ καστανή ζάχαρη
• 1 αυγό + 1 κρόκος
• 1 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κουτ. εκχύλισμα αμυγδάλου
• 425 γρ αλεύρι κοσκινισμένο
• 1 1/2 κουτ. διττανθρακική σόδα
• 1/2 κουτ. αλάτι
• 400 γρ σταγόνες σοκολάτας

◾Για τη γέμιση:
• 750 γρ υγρή σοκολάτα
• 200 γρ καβουρδισμένα φουντούκια, ψιλοκομμένα
• 200 γρ μικρές γκοφρέτες σοκολάτας κομμένες σε κύβους
Χρειάζεστε μια φόρμα με πυθμένα που πέφτει (τσερκι) και διάμετρο 20 cm.

Εκτέλεση

Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη ζύμη. Προσθέστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες. Προσθέστε το αυγό και τον κρόκο, τη βανίλια και το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατέψτε καλά.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα ξηρά υλικά – το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι – και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη για μπισκότα. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας, ζυμώστε καλά τη ζύμη και φροντίστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.

Χρειάζεστε τα δύο τρίτα για το κάτω μέρος και τα πλαϊνά του καλουπιού και το ένα τρίτο για το πάνω μέρος.
Βουτυρψνουμε ελαφρά τη φόρμα και σκεπάζουμε τον πάτο με χαρτί ψησίματος.
Παίρνετε τη μεγάλη μπάλα ζύμης και την ανοίγετε προσεκτικά σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού, με λίγο προεξοχή για να συνδέσετε το πάνω μέρος της πίτας.

Σε κατάλληλο μπολ ανακατεύουμε τη ρευστή σοκολάτα με τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέστε το μισό μείγμα σοκολάτας στην σκεπασμένη φόρμα με την ζύμη μπισκότων. Απλώνουμε από πάνω τις ψιλοκομμένες γκοφρέτες σοκολάτας και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σοκολάτα και ισοπεδώνουμε καλά.
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη μπισκότου και την ανοιγουμε σε κύκλο με διάμετρο 20 εκ.
Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση σοκολάτας και πιέζουμε τις άκρες να σφραγιστούν. Κόψτε τη ζύμη που περισσεύει και βάλτε τη διαμορφωμένη πίτα στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C χωρίς ανεμιστήρα ή στους 170°C με ανεμιστήρα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο ταψί.
Τοποθετούμε την πίτα αφου κρυώσει καλα στο ψυγείο για μια νύχτα. Βγάζουμε την πίτα από το τσερκι αμέσως αφού την βγάλουμε από το ψυγείο.

Καλη απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Rinkafuka Kirukatomorua

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σοκολατοπιτάκια

Σοκολατοπιτάκια

Σοκολατοπιτάκια εύκολη συνταγή για ατομικά γλυκά πιτάκια από φύλλο σφολιάτας γεμιστά με νουτέλα

Συστατικά

για ζύμη
500 g αλεύρι γ.ο.χ ΚΟΥΛΑ
100 ml γάλα
50 ml νερού
100 ml γιαούρτι
50 ml λάδι
15 g μαγιάς στιγμιαία
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη για τη ζύμη

άλλειμα της ζύμη
100 γρ βούτυρο
50 ml λάδι

για γέμιση
Κρέμα Nutella αν χρειάζεται

1 κομμάτι κρόκο αυγού
λίγο λάδι
αν χρειαστεί ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Παρασκευή

1. Ρίχνουμε χλιαρό νερό πάνω από τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε λάδι και χτυπάμε καλά, προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη και χλιαρό γάλα και γιαούρτι και ανακατεύουμε όλα, προσθέτουμε τη μαγιά και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μια λεία ζύμη. Αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει

2. Χωρίζουμε τη ζύμη που προκύπτει σε 10 ίσες μπάλες
3. Παίρνετε 5 μπάλες, τις ανοιγετε την καθεμία, τις αλείφετε τις 4 με λιωμένο βούτυρο και λάδι, εκτός από μία
και τις βάζετε τη μία πάνω στην άλλη και τελευταία την χωρίς βούτυρο.
Κάντε το ίδιο με τις υπόλοιπες 5 μπάλες
4. Ανοιξτε το πρώτο πακετο σε παραλληλόγραμμο περίπου 25 x 30 εκ. και αλοιφετε με βούτυρο και το διπλώνετε σε ρολό και το δεύτερο μέρος το
ανοιγετε με τον ίδιο τρόπο και τυλίγετε. Αφήνουμε τα ρολά για περίπου 10 λεπτά για να δέσει το βούτυρο

5. Κόβουμε τα ρολά πάχους περίπου 2,5-3 εκ


6. Ανοιξτε κάθε κομμένο κομμάτι με έναν πλάστη, γεμίστε με νουτέλα, αλείψτε τις άκρες με κρόκο αβγού αραιωμενο με λαδι, διπλώστε και πιέστε τις άκρες
λίγο ακόμα
7. Τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι ή καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε με λίγο υπόλοιπο κρόκο αυγού


8. ψήνουμε στους 200 C μέχρι να πάρουν ένα ωραίο κιτρινωπό χρώμα
9. Ετοιμο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη

Προηγούμενο άρθροΠαπαρδέλες με σιγομαγειρεμένο κιμά
Επόμενο άρθροΤούρτα Φραμπουάζ με Κρέμα Βανίλιας: Κλασική συνταγή με πλούσια γεύση.