Σουφλέ κουνουπιδιού 

Υλικά

1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες, βρασμένο
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 παστινάκι, κομμένο σε κύβους
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο πράσο
½ κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη
¼ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα (χρησιμοποιήστε 1% ή άπαχο για να ελαφρύνετε τη συνταγή) + 1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
340 gr τυρί τσένταρ, τριμμένο
4 αυγά, καλά χτυπημένα
μοσχοκαρυδο , για γεύση

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το κουνουπίδι για 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από την εστία και στραγγίζουμε.
Μεταφέρετε σε ξύλο κοπής για να ψιλοκόψετε. (Χρησιμοποιώ περίπου τα 3/4 του κουνουπιδιού, αλλά μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε περισσότερο.)
Προσθέστε λάδι σε ένα τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε τα καρότα, τις παστινάδες και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν για 7 λεπτά και προσθέστε το σκόρδο, τα πράσα.
Μαγειρέψτε άλλα 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει λίγο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και μετά προσθέστε νερό.
Προσθέστε αλάτι, καγιέν και τυρί και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μια σαλτσα.

3. Προσθέστε το κουνουπίδι και άλλα λαχανικά στη σάλτσα τυριού και ανακατέψτε απαλά.
Ρίχνουμε τα υλικά σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 15. ( Σκεπάζω το ταψί για 20 λεπτά και μετά αφαιρώ το καπάκι)

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα Σουφλέ

Τυρόπιτα Σουφλέ

Υλικά

• 750 ml γάλα ολόπαχο
• 500 γρ. φέτα 
• 300 γρ. κασέρι 
• 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, αμφιλοχίας ή Μετσόβου
• 3-4 αυγά χατζέλη (μυτιληνιά)
• ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (λεπτό, όχι χωριάτικο)

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα τυριά στο χονδρό του τρίφτη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Στρώνουμε 4 φύλλα στη βάση του ταψιού, λαδώνοντας μόνο τα δύο πρώτα.
Αδειάζουμε το μισό μίγμα τυριών.
Απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά.
Συνεχίζουμε με 4 φύλλα ακόμα.
Χαράζουμε τα φύλλα, κόβοντας τη στεγνή τυρόπιτα σε μερίδες/τετράγωνα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το γάλα.
Περιλoύουμε τη τυρόπιτα με το μίγμα αυγών/γάλακτος.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες ή αποβραδίς.
Βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε τη κρύα τυρόπιτα σε κρύο φούρνο, όχι προθερμασμένο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για μία ώρα και μετά για μισή ώρα στους 200, μέχρι να στεγνώσει και να ροδοκοκκινίσει.Προσοχή όμως, ο κάθε φούρνος και το κάθε φύλλο είναι διαφορετικά και πρέπει να είστε όταν τελειώνει το ψήσιμο και προσεκτικοί. Αν η τυρόπιτα δηλαδή δεν έχει ψηθεί καλά από κάτω, ανάψτε την κάτω αντίσταση και δώστε της λίγο επιπλέον χρονο στους 200 βαθμούς, φυσικά επιβλέποντάς την!!!
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν κόψουμε.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΙνδοκάρυδο: Ο καρπός με τις 1001 χρήσεις
Επόμενο άρθροΑφράτο κέικ βανίλιας: Η συνταγή που θα σας κάνει να λιώσετε