Τσουκνίδα: Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόπιτας

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ🌿

Το πολύτιμο βότανο με τις εκπληκτικές ιδιότητες. Πηγή βιταμινών Α,C,K και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο,κάλιο,πυρίτιο.
🍵 Είναι άριστο διουρητικό και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
🍵 Συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η υπερπλασία του προστάτη.
🍵Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία γιατί περιέχει σίδηρο ο οποίος,με τη βοήθεια της βιταμίνης C που περιέχει το βότανο, απορροφάται άριστα από τον οργανισμό.
🍵 Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, βοηθάει στην αρθρίτιδα.
🍵 Σταματάει την έντονη αιμορραγία της περιόδου.
🍵 Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.
🍵 Βοηθάει στο διαβήτη και την αρτηριακή πίεση .
🍵 Ανακουφίζει την αλλεργική ρινίτιδα.
🍵 Βελτιώνει το πρόβλημα της ακμής.
🍵Το έκχυμα της τσουκνίδας στο ξέβγαλμα των μαλλιών,απομακρύνει την πιτυρίδα,τη λιπαρότητα και την τριχόπτωση.
🍵 Τέλος το έκχυμα του βοτάνου το χρησιμοποιούμε για τη βελτίωση της αντοχής των φυτών στις αρρώστιες,καθώς επίσης και για εντομοκτόνο.
‼️Πρέπει να πίνουν το βότανο με προσοχή: αυτοί που παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη, για την αρτηριακή πίεση,διουρητικά και αντιπηκτικά.

Τσουκνιδόπιτα

Υλικά:

Για τη ζύμη:

– 4 μέτριες πατάτες
– 3 ποτήρια νερό (χλιαρό)
– 1 κουτ. σουπ. αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)
– 2 κύβους μπυρομαγιά
Αλεύρι (όσο πάρει)

Για τη γέμιση:

– 2 γεμάτες χούφτες ξερές τσουκνίδες ή χλωρές
– 250 γρ. μυζήθρα ή τυρί
– 4 αυγά
– 1 κουτ. σουπ. αλεύρι
– 4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
– Αλάτι

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε με τη γέμιση. Βάλτε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε τις τσουκνίδες
ανακατεμένες με μια κουταλιά αλεύρι να βράσουν για 15 λεπτά.
Στραγγίξτε τις, ρίξτε μια κουταλιά λάδι, δυο-τρεις κουταλιές από το ζουμί τους, τη μυζήθρα και τα αυγά και
ανακατέψτε καλά, δοκιμάστε και αλατίστε…

Ψήστε στο φούρνο τις πατάτες.
Διαφορετικά βράστε τις και πατήστε τις με πιρούνι ή κουτάλι να γίνουν πουρές.
Διαλύστε σε λίγο κρύο νερό την μπυρομαγιά…
Αλείψτε το ταψί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίστε το αλεύρι. Κάντε μια λακουβίτσα και ρίξτε μέσα τον πουρέ της πατάτας ζεστό, το αλάτι, τη διαλυμένη μπυρομαγιά.
Αρχίστε σιγά-σιγά το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Συνεχίστε το ζύμωμα ώσπου να πετύχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική…
Χωρίστε την σε δύο κομμάτια. Ένα μεγάλο για το κάτω μέρος της πίτας (2/3 την ζύμης) και ένα μικρότερο για το επάνω.

Κάντε το μεγάλο κομμάτι μια μπάλα και ανοίξτε φύλλο…Απλώστε το στο ταψί και αδειάστε πάνω τη γέμιση.
Ανοίξτε ένα φύλλο με την υπόλοιπη ζύμη και απλώστε το σουρωτά πάνω από τη γέμιση. Φτιάξτε το κόθορνο.
Σκεπάστε την πίτα και αφήστε την εκεί να καθίσει ήρεμα-ήρεμα μέχρι να φουσκώσει. Η γιαγιά Αθηνά όταν βιαζόταν, γέμιζε μια λεκάνη με καυτό νερό και έβαζε από απάνω το ταψί. Οι καυτοί ατμοί βοηθούσαν το ζυμάρι να φουσκώσει γρηγορότερα. Ραντίστε την πίτα με μπόλικο λάδι…
Βάλτε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-60 λεπτά.
Μπορείτε αν θέλετε να την κάνετε νηστίσιμη και αντί για τυρί και αυγά να προσθέσετε μια χούφτα ρύζι στις τσουκνίδες. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τσουκνίδες με οποιοδήποτε άλλη γέμιση.

ΠΗΓΗ: ixomageiremata

Προηγούμενο άρθροΧωρίς αλεύρι! Το πιο νόστιμο βασιλικό γλυκό
Επόμενο άρθροΥπέροχο Κέικ λεμονιού με ένα τραγανό γλάσο