Xιουνκιαρ μπεγιεντι – κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.

Το Xιουνκιαρ μπεγιεντι είναι μια τούρκικη συνταγή με μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ μελιτζάνας. Είναι ένα ιδανικό πιάτο για το μεσημεριανό τραπέζι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Υλικά

100 μλ λάδι
800 γρ μοσχάρι ποντίκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
αλατοπιπερο
1/2 κ.γλ κύμινο
3 φύλλα δάφνης
5-6 σπόρους μπαχάρι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κσ πελτέ
1 καρότο τριμμένο
1/2 κουτί κονκασε πολτοποιημένο
4 ποτήρια ζεστό νερό

για τον πουρε
3 μελιτζάνες μεγάλες
2 κσ βούτυρο
2 κσ κόφτες αλεύρι
300 μλ γάλα
1 πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο
100 γρ τριμμένη γραβιέρα Νάξου

Εκτέλεση

Στο λάδι σοταρω το μοσχάρι λίγα λίγα κομμάτια βάζω ξανά όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα το κρεμμύδι το σκόρδο αλατοπιπερο κύμινο, δάφνη
το μπαχάρι σβήνω με ένα σφηνάκι κονιάκ μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζω το πελτέ καρότο τριμμένο μισό κουτί κονκασε πολτοποιημένο
ζεστό νερό και βράζω στην χύτρα για μισή ώρα ανοίγω την χύτρα αν έχει πολλά υγρά βράζω χωρίς καπάκι να μείνει με το λάδι.

Πουρές μελιτζάνας

Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες παντού. Ψήνω στο φούρνο η στα κάρβουνα τις μελιτζάνες καθαρίζω βάζω να στραγγίσουν, τις κόβω σε μικρά κομματια.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε όλη τη σάρκα με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, αν αφήσουμε και κάποια κομμάτια δεν πειράζει.
Βαζω σε κατσαρολάκι βούτυρο να λιώσει βάζω το αλεύρι και ανακατεύω για 2_3 λεπτά βάζω λίγο λιγο το γάλα και ανακατεύω βάζω αλάτι και μια
πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο τις μελιτζάνες ανακατεύω για 4-5 λεπτά.
Λίγο πριν σβήσω προσθέτω 100 γρ τριμμένη γραβιέρα Νάξου και σβήνω.

Η Συνταγή είναι της Πετρινα Μπαρδανη

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Επόμενο άρθροΣιρόπι τσουκνίδας