Χοιρινό με κεντανέ και σέλινο

Το χοιρινό με κεντανέ και σέλινο είναι ένα ελληνικό πιάτο, που συναντάται κυρίως στην Κρήτη. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, που είναι ιδανικό για το χειμώνα.

Το χοιρινό κρέας μαγειρεύεται σε μια σάλτσα, που αποτελείται από κεντανέ (πράσα), σέλινο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και διάφορα μυρωδικά. Τα κεντανέ δίνουν στο πιάτο μια γλυκιά και γήινη γεύση, ενώ το σέλινο προσθέτει μια αίσθηση φρεσκάδας.

Ειδικά χαρακτηριστικά

  • Το χοιρινό κρέας είναι τρυφερό και ζουμερό.
  • Η σάλτσα είναι πηχτή και νόστιμη.
  • Τα κεντανέ και το σέλινο δίνουν στο πιάτο μια μοναδική γεύση.

Συμβουλές

  • Για να μαλακώσει το χοιρινό κρέας, μπορείτε να το μαρινάρατε για λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα.
  • Αν θέλετε να δώσετε στο πιάτο μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότα ή μανιτάρια.

Αξιολόγηση

Το χοιρινό με κεντανέ και σέλινο είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, που είναι ιδανικό για το χειμώνα.

χρειάστηκα

2 κιλά χοιρινό σε κομματάκια,
1 μάτσο κεντανέ (πράσσα)
1 ματσάκι σέλινο
2 κρεμμύδια
3-4 πατάτες
3-4 ντομάτες ξυσμένες
αλάτι, πιπέρι, κίμινο και λάδι

Εκτέλεση

Βάζω το λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνω το κρέας το ανακατεύω δυο τρεις φορές αφήνω να τραβήξει τα υγρά του, οταν αρχιζει να τσιγαρίζεται του ρίχνω ζεστό νερό για να ψηθεί . Οταν εχει πιεί το νερό (και το κρέας ειναι μισοψημένο )και αρχιζει να τσιγαρίζεται του ριχνω τα κρεμμυδια ψιλοκομμένα και ανακατευω..αλατι πιπερι κίμινο..(οση ωρα ψηνότανε το κρέας με το νερο ετοίμασα τα πρασσα και το σελινο τα καθαρισα και τα εκοψα) μετά ριχνω το σέλινο ανακατευω λιγο και ριχνω και τα πρασσα ριχνω αλατι πιπερι κίμινο μετα απο κανα πεντάλεπτο ριχνω και τις πατατες σε κυβακια ανακατευω αφήνω για ενα πεντάλεπτο και ριχνω και την τριμμενη φρεσκια ντοματα κουνάω το τσικάλι μου να παει παντού και συνεχιζω το μαγείρεμα μου μεχρι να ψηθούν και οι πατατες και να μελωσει το φαγητό μου.. χαμηλώνω το ματι γυρω στο εφταμιση και κουνάω συνεχεια το τσικάλι μου γιατί είναι ενα φαγητό που πιάνει εύκολα..

χοιρινό με κεντανέ

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της κας Ειρηνη Βολοσυρακη Μπελαδακη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι

Το χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική συνδυασμός ξυνού και αλμυρού. Η γεύση της πορτοκαλιού προσφέρει μια φρέσκια και ζουμερή νότα που αναδεικνύει τη γεύση του χοιρινού.

Υλικά:

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
250ml χυμό πορτοκαλιού
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι
1 φλ.κ. κρασί λευκό
2 κ.σ. αλεύρι γ.οχ.
1 φλ.κ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε δένοντας το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μας πολύ καλά, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.

Αφού θωρακίσουμε καλά το κρέας, το βγάζουμε από το σκεύος και στο λάδι που έχει μείνει σοτάρούμε 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.
Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 250ml χυμό πορτοκαλιού, 500ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σάλτσα. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό καπάκι και ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει εκεί που θέλουμε.
Βυθίζουμε το κρέας στη σάλτσα και σερβίρουμε με πατατούλες ή ρύζι.

H Συνταγή είναι από το Konstantina's Kitchen

Προηγούμενο άρθροΤραχανόπιτα: Η πίτα που θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι τρως υγιεινά
Επόμενο άρθροΜπριάμ Σουφλέ…Το πιάτο που θα σας κάνει να παραμιλάτε