Χριστουγεννιάτικες Καριόκες

Υλικά

Ξηρά συστατικά:
250 γρ αλεύρι
75 γραμμάρια αμύγδαλα (εγώ έβαλα 50 γραμμάρια αμύγδαλα και 25 γραμμάρια φουντούκια)
20 γρ κακάο
100 γρ ζάχαρη
5 γρ μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Πρέζα αλάτι
Τριμμένη φλούδα από 1 πορτοκάλι

Υγρά Συστατικά:
30 ml. ρούμι
40 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
60 γρ λάδι
90 χρόνια γλυκιά μου

Επιπροσθέτως:
300 γρ μαύρη σοκολάτα

Παρασκευή:

Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για περίπου 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε χοντροκομμένα σε πολυκόφτη.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε.
Προσθέστε τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ενωθεί. Αν είναι πολύ στεγνή και εύθρυπτη, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού ή νερό.
Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα ταψί και ανοίγετε σε μια κρούστα πάχους 7-8 mm. Κόψτε στο σχεδιο που θέλετε εγω έκοψα σε διαμάντια. Μια επιλογή είναι να απλώσετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και αφού τακτοποιήσετε τα μπισκότα στο ταψί, τα αλείψτε με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο για να αφαιρέσετε το αλεύρι που έχει κολλήσει.

Αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αφήστε περίπου ένα εκατοστό ανάμεσα στα μπισκότα. Θα φουσκώσουν στο ψήσιμο, αλλά δεν απλώνουν.
Ψήσιμο – σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (χωρίς ανεμιστήρα) για 10 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Λιώστε τη σοκολάτα.
Με ένα πιρούνι βουτάμε κάθε μπισκότο στη σοκολάτα, τινάζουμε την περίσσεια και τα απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος.
Μόλις δέσει η σοκολάτα, βάζετε στο ψυγείο σε ένα δοχείο με καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά.

* Η δόση είναι για περίπου 30 μπισκότα, αλλά ο αριθμός θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των διαμαντιών.

* Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαύρη σοκολάτα με γάλα ή λευκή σοκολάτα αν τις προτιμάτε.

* Μπορείτε να ψήσετε τις καριόκες και να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για μια ή δύο μέρες πριν τα καλύψετε με σοκολάτα.

Η Συνταγή είναι από το