Χτάποδι με κριθαράκι γιουβέτσι

Το χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο με θαλασσινά, που είναι γνωστό για τη γεύση του, την πλούσια νοστιμιά του και την εθιστική του υφή. Το χταπόδι είναι ένα τρυφερό και ζουμερό θαλασσινό, που συνδυάζεται τέλεια με το κριθαράκι, το οποίο απορροφά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της σάλτσας.

Τι με εντυπωσίασε:

  • Η γεύση: Το χταπόδι ήταν τέλεια ψημένο, χωρίς ίχνος ίνας, και ταιριαζόταν άψογα με το κριθαράκι. Η σάλτσα ντομάτας ήταν πλούσια και γευστική, χωρίς να είναι βαριά.
  • Η υφή: Το κριθαράκι ήταν al dente, με ωραία μαστιχωτή υφή.
  • Το άρωμα: Τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος, έδιναν μια αίσθηση φρεσκάδας στο πιάτο.
  • Η παρουσίαση: Το πιάτο ήταν όμορφα σερβιρισμένο, με το χταπόδι να δεσπόζει στο κέντρο και το κριθαράκι να το περιβάλλει.

Συνοψίζοντας:

Αυτό το χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι είναι ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει. Είναι γευστικό, αρωματικό και χορταστικό. Σίγουρα θα το ξαναδοκιμάσω!

Υλικά

Χταπόδι φρέσκο 1.500 γρ ή κατεψυγμένο
1 κουταλιά τη σούπας ζυδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
λίγο χυμό
1 ξύλο κανέλας
λίγο μπαχάρι
1 δαφνοφυλλο
Κριθαράκι χοντρό 500 γρ
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού πλύνω καλά το χταπόδι και το στραγγίζω το κόβω σε μεγάλα κομμάτια γιατί μαζεύει
και το βάζω σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βγάλει το ζουμί του.
Ριχνω το ξυδι και το βράζω για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια το μεταφέρω σε άλλη κατσαρόλα και σ αυτή που έβραζε σωταρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λάδι ρίχνω και το χταπόδι ,προσθέτω σκόρδο λιωμένο ενώ σωταρω καλά λίγο πιπέρι και σβήνω με το κρασί λευκό.
Αφού εξατμιστεί ρίχνο το πελτέ ντομάτας και λίγο χυμό ,το ζουμί του χταποδιού ένα ξύλο κανέλας λίγο μπαχάρι ένα δαφνοφυλλο.

Το βράζω μέχρι να μαλακώσει και να πυκνώσει η σάλτσα του.
Μεταφερω στο ταψί προσθέτω το κριθαράκι το και το ανάλογο ζεστό νερό.
Δοκιμάζω για αλάτι γιατί συνήθως δε χρειάζεται και ψήνω το γιουβέτσι μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μελωσει.

H συνταγή είναι της κας Roula Kokkali

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χταπόδι μπεκρής μεζές

Χταπόδι μπεκρής μεζές

Μια εύκολη απλή καλοκαιρινή συνταγή για μεζέ χταποδιού!! Εκτός από κόκκινο κρασί για καλυτέρα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό κρασί μαυροδάφνη.
Η ονομασία μπεκρής μεζές δόθηκε διότι το χταπόδι βράζει και μαλακώνει μέσα στο κρασί Αυτό το καθιστά να είναι πολύ μαλακό και σύγχρονος γευστικό!

Υλικά

1 χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο γύρω στα 1200 – 1500 γραμμάρια
1 νεροπότηρο κόκκινο γλυκό κρασί η για το βράσιμο του χταποδιού
Βαλσαμικο ξύδι για το σβήσιμο
250ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο για το βράσιμο στο χταπόδι
Πιπέρι μαύρο
Αλάτι μια πρέζα διότι το χταπόδι αποτελείτε από πολύ αλάτι
3 φύλλα δάφνης
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
Κρέμα βαλσαμικού
Λίγο τριμμένο σκόρδο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το καθαρίζουμε διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα από τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το κρασί μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα δυο και ένα φύλλο δάφνης τουλάχιστον για 1 ωρα και 30 λεπτα σε χαμηλή φωτιά δεν βάζουμε νερό διότι το χταπόδι βγάζει από μόνο του αρκετό νερό και το κρασί θα το βοηθήσει πολύ να μαλακώσει.
Αφού βράσει και είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Αν δεν ξέρετε πως καθαρίζουμε το χταπόδι δείτε το βίντεο ακριβώς από κάτω!!!
Κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι και το βάζουμε στο τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το θωρακίζουμε για 3 με 4 λεπτά η κάθε πλευρά και μετά το σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικου και αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι και σβήνουμε την φωτιά.
Το ξερό κρεμμυδάκι αν σας μαυρίσει μην ανησυχείτε δεν πειράζει απλά το βάζουμε για να δώσει λίγη γεύση και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε!!!
Το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε στο φούρνο για 20 λεπτά σε θερμοκρασία 200 βαθμών στο πάνω κάτω. αν έχετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο το βάζετε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΛΛΙΩΣ όπως είναι το γυρίζετε σε ένα μικρό ταψάκι χωρίς τα κρεμμυδάκια γιατί μπορεί να πικρίσουν αν είναι πολύ τσιγαρισμένα

ΠΑΝΤΑ αυτό που θέλουμε είναι να καψαλίσουμε λίγο το χταπόδι!!!!
Το χταπόδι μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με τηγανιτές πράσινες πιπεριές και να τρίψετε από επάνω λίγο ΦΡΕΣΚΟ σκόρδο το οποίο ταιριάζει απόλυτα και με τις πιπεριές και με το χταπόδι και για έχτρα γεύση μπορετέ να ρίξετε και κρέμα βαλσαμικου ξυδιού.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Προηγούμενο άρθροΓλυκά σιροπιαστά…Κόμποι ή κομποκούλουρα!!
Επόμενο άρθροKουλουράκια βουτύρου