Χωριάτικο ψωμί στο φούρνο

Αγαπημένο και αρωματικό χωριάτικο ψωμί, το ετοιμάζω όποτε έχω περισσότερο χρόνο, γιατί τιποτα δεν ειναι καλύτερο από το ψωμί, και μας αρέσει να το τρώμε.

Απαραίτητα προϊόντα για το ψωμί:

✔️500 γρ αλεύρι
✔️21 γρ ζωντανής μαγιάς
✔️300 ml ζεστό νερό
✔️1 κουτ. αλάτι
✔️1 κ.σ. Λάδι
✔️1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ, βάζω μέσα το αλάτι. Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνω αμέσως στο
αλεύρι. Στη συνέχεια, λάδι και ξύδι για ελαστικότητα. Ανακατεύω με ένα κουτάλι. Δυνατά προς τη μία κατεύθυνση μέχρι
να σχηματιστεί μια μπάλα από απαλή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη. Δεν ζυμώνω πια. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν συμβεί αυτό, μετά από περίπου 55/50 λεπτά, μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο
με λίγο αλεύρι και ανακατεύω. Το πλάθω σε στρογγυλο και το βάζω σε ένα σκεύος με καπάκι, αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο με αλεύρι, όπου ξεκουράζεται για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει πασπαλίζω από πάνω λίγο στεγνό αλεύρι και το ξανακλείνω.
Το βάζω σε κρύο φούρνο και το ανάβω στους 200 βαθμούς.
Όταν το ψωμί φτάσει στο καπάκι, το αφαιρώ και χαμηλώνω το φούρνο στους 180 και τελειώνω το ψήσιμο.
Μπορεί να ελεγχθεί με ξύλινο σουβλάκι ή χτυπώντας πάνω στο φλοιό. Η διαδικασία ψησίματος διαρκεί περίπου 40/45 λεπτά
Εξαρτάται από τον φούρνο.
Βγάζω το έτοιμο ψωμί στη σχάρα να κρυώσει.

Καλοκαιρινό πιάτο με πιπεριές
Πλένω τις πιπεριές, τις κόβω και τις αλατίζω από μέσα. Έβαλα σε ένα δίσκο. Κόβω τις ντομάτες και τις βάζω με τις πιπεριές, προσθέτω το σκόρδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι και λάδι.
Οι ποσότητες είναι όπως θέλετε και σύμφωνα με τις πιπεριές.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνουν! Περίπου 30/35 λεπτά Πασπαλίζουμε με μαϊντανό!

Σε συνδυασμό με ψωμί είναι πολύ νόστιμο!

Προηγούμενο άρθροΣκορδοΨωμάκια…θα σας ενθουσιάσουν με την νοστιμιά τους
Επόμενο άρθροΕκμέκ κανταίφι😋😋