Αιγυπτιακή Τούρτα 🍰
Συστατικά
Παντεσπανι για ένα κέικ (σύνολο 3 φέτες):
3 κροκους x 3
2,5 κ.σ ζάχαρη x 3
1/2 κ.γ αλεύρι x 3
50 γρ αλεσμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή φουντούκια) x 3
Κρέμα:
10 κρόκοι
10 κ.σ Ζαχαρη
5 κ.σ αλεύρι
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια
350 ml. γάλα
170 γρ. βούτυρο
Τραγανή γέμιση:
350 ml. κρέμα γάλακτος
200 γρ. Ζαχαρη
120 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι ή φουντούκι
Εκτέλεση:
1) Κρέμα: ανακατεύουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη ζάχαρη βανίλιας και το γάλα.
Βάζουμε σε φωτιά ανακατευοντας δυνατά, φέρνετε το μείγμα σχεδόν σε βράση. Λίγο πριν βράσει αφαιρούμε την κρέμα από την φωτιά και
ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αφήνβ να κρυώσει. Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το προσθέτουμε στην κρέμα, χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
2) Όσο κρυώνει η κρέμα, ας φτιαξουμε τα παντεσπάνια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατό αφρό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε περαιτέρω ώστε ο αφρός να γίνει γυαλιστερός.
3) Προσθέτουμε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνω να κρυώσει.
4) Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη ζάχαρη, την καραμελώνουμε λίγο. Το αδειάζουμε αμέσως σε χαρτί ψησίματος.
5) Η ζάχαρη θα σκληρύνει γρήγορα. Το σκεπάζουμε με δεύτερο χαρτί και το θρυμματίζουμε με τον πλάστη σε μικρά κομμάτια όχι όμως σε σκόνη γιατί θα πρέπει να δημιουργήσει ένα τραγανό στρώμα.
6) Τραγανή γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζαχαρη σε πηχτη σαντιγι. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την καραμελωμένη ζάχαρη και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας σε κάθε κέικ.
Απλώνουμε την τραγανή γέμιση πάνω από την κρέμα. Και έτσι επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές: κέικ, κρέμα, τραγανή γεμιση.
Εν κατακλείδι, καλύπτουμε το κέικ γύρω-γύρω με μια τραγανή γεμιση. Διακοσμούμε με ξηρούς καρπούς.
Καλή Απόλαυση.
Καλή όρεξη/