Τώρα τις γιορτές όλοι συνηθίζουμε να κάνουμε μελομακάρονα, και κουραμπιέδες. H συνταγή της κας Βάγια Τσιρούδη έχει και αυτή την πρόταση για κάτι διαφορετικό. Τα κανουν πολλά χρόνια, σε γιορτές, σε αρραβώνες, σε γάμους, (θα τα βάλουμε σε χαρτάκια.) Είναι τέλεια και μας αρέσουν.
Υλικά:
3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα γιαούρτι
1 βανίλια
1 κούπα σιμιγδάλι
(Μισό ψιλό, μισό χοντρό)
2 με 2 1/2 κούπες περίπου αλεύρι,
για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν
Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
Μία φέτα λεμόνι
Τα βράζουμε όλα μαζί για 5 με 7 λεπτά
Εκτέλεση
Έβαλα σε μία λεκανίτσα τα υλικά και έκανα μία ζύμη, άφησα τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Άνοιξα τη ζύμη σε φύλλο, λίγο, λίγο ώσπου να τελειώσει η ζύμη, και έκοψα κύκλους με ένα ποτήρι, έβαλα τέσσερα φιλαράκια το ένα πάνω στο άλλο τύλιξα και έκοψα όπως σας δείχνω στη φωτογραφία, μπορούμε να τα τυλίξουμε και από τις δύο πλευρές.
Άνοιξα λίγο τα φιλαράκια με το χέρι και έβαλα στη μέση ένα αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα, μπορούμε να βάλουμε και φουντούκι.
Τα έβαλα σε λαδωμένο ταψί, και τα έψησα στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 30 με 35 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας, να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις βγήκαν από το φούρνο, έριξα το σιρόπι χλιαρό προς το ζεστό, τα άφησα αρκετή ώρα να πιουν το σιρόπι.
Καλό βράδυ! Και καλές γιορτές!💕