Πατατόπιτα
____ Απαραίτητα Υλικά ____
2 φλιτζάνια ζεστό γάλα – 400 ml.
1 συσκευασία ξηρή μαγιά – 10 γραμμάρια.
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη – 15 γραμμάρια.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι -8 γραμμάρια.
2 κουταλιές της σούπας λάδι – 20 ml.
4 φλιτζάνια αλεύρι – 480 γραμμάρια.
Για τη γέμιση,
5 πατάτες.
800 ml νερό.
90 ml γάλακτος.
50 γραμμάρια τυρί τσένταρ.
Αλάτι για γεύση.
1 κρόκος αυγού.
1 κουταλιά της σούπας λάδι.
Σουσάμι και παπαρονοσπορο.
Εκτέλεση
Σ ενα μπολ προσθέτουμε το γάλα , ζάχαρη και μαγια και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και αναμιγνύουμε να πάρουμε μία υφή ζύμης και ξεκινάμε
το ζύμωμα με τα χέρια. Σταδιακα προσθέτουμε και τ λάδι μέχρι να πάρουμε αφράτη λίγο κολλώδη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια κα τις βάζουμε σε μια κατσαρόρα με νερο να βρασουν
Μετα αφου βρασουν τις πολτοποιούμε ρίχνουμε γάλα τυρι κίτρινο και αλατι και συνεχίζουμε
να πάρουμε ένα πουρέ.
Ξεσκεπάζουμε την ζυμη την βγαζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε λίγο με ελεύρρι και την χωρίσουμε σε 3 μπάλες και αλευρώνουμε.
Χωρίζουμε τον πουρε και αυτόν σε 3 μπάλες. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοιγουμε τις ζύμες με τα χέρια σε μέγεθος μεγάλου πιάτου βάζουμε στην μέση την μπάλα πατάτας κλεινουμε σαν πουγκί και την ξαναπιεζουμε να πάρει πάλι με τα χέρια σε στρογγυλό σχήμα και το μεγεθος του πιάτου. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά.
Αναμιγνύουμε αυγό με λάδι και αλειφουμε την πιτα μας και κανουμε τρύπες με τα δαχτυλα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρανοσπορο, ψήνουμε στο φούρνο στους 180 ° C για 20 λεπτά.
Καλή Υγεία να έχετε