Αυτή η συνταγή για αποδομημένο ιμάμ μπαϊλντί στην κατσαρόλα είναι μια εύκολη και νόστιμη εκδοχή του κλασικού πιάτου. Είναι ιδανική για όσους δεν έχουν χρόνο ή φούρνο για να ψήσουν μελιτζάνες.

Υλικά:

50 ml ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 τριμμένες μέτριες ντομάτες
Αλάτι και πιπέρι
Μια πρέζα ζάχαρη
1 κ.γ. ρίγανη
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 ποτήρια νερό
4 μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια
Επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τον μαϊντανό.
Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Προσθέστε το νερό και φέρτε σε βρασμό.
Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το επιπλέον ελαιόλαδο και τηγανίστε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Προσθέστε τις τηγανητές μελιτζάνες στην κατσαρόλα με το μείγμα ντομάτας.
Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ιμάμ μπαϊλντί να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

H συνταγή είναι της κας Πετρινα Μπαρδανη