Οι ψητές σαλάτες μελιτζάνας είναι πολύ συνηθισμένες στη Θράκη, από όπου έρχομαι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που αντλείτε από το μαγειρικό μωσαϊκό της περιοχής.
Το ορεκτικό των ψητών λχανικών αποτελεί κόσμημα για αυτό το γαστρονομικό μωσαϊκό
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
4 μελιτζάνες
5-6 κόκκινες πιπεριές ή πιπεριές “κέρατο”
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
6-7 κουταλιές της σούπας ξύδι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
άλας
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Δεν υπάρχει τίποτα σταθερό σε αυτή την συνταγή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ή λιγότερα από όλα τα υλικά. Ό, τι κι αν κάνετε, βεβαιωθείτε όμως ότι χρησιμοποιείτε όλα τα υλικά. Κάντε το λιγότερο όξινο ή πιο λιπαρό ή πιπέρατο, αλλά να έχει όλα τα συστατικά.
Εκτέλεση
-Ψήστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε σχάρα, ή σε φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ψήστε τις ντομάτες μαζί με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές για άλλα 4-5 λεπτά.
– Αφήστε τα να κρυώσουν πρώτα. Στη συνέχεια αποφλοιώστε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες.
– Τώρα ψιλοκόψτε όλα τα ψητά λαχανικά.
-Σε ένα μπολ αναμειγνύεται το σκόρδο, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες και μαϊντανό.
-Σε ένα άλλο μικρό μπολ, ανακατέψτε ξίδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Προσθέστε αυτό στα λαχανικά.
-Ανακατέψτε καλά. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να αντέξετε λίγο περισσότερο σκόρδο και ξύδι, μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερο.
-Πηγαίνει καλά με κόκκινο κρέας ή πουλερικά, ειδικά αν είναι ψητά. Και μην ξεχάσετε να απολαύσετε το χυμό με φρέσκο τραγανό ψωμί.
TIPS
– Αφού αφαιρέσετε τις ψητές μελιτζάνες από την φωτιά, κόψτε τες κατά μήκος, αλατίστε και και βαλτε τες όρθιες σε ένα σουρωτήρι για λίγα λεπτά για να στραγγίσουν. Αυτό αποστραγγίζει την πικρή γεύση από τις μελιτζάνες και αφαιρεί την υπερβολική υγρασία για μια πιο σταθερή υφή στο μείγμα.
-Οι ψητές ντομάτες και πιπεριές δεν τις κάνω πάντα αποφλοιωμένες για να προσθέτουν υφή και καπνιστή γεύση στο μείγμα. Απλώς πλένω την σταχτη εάν είναι στα κάρβουνα.
-Εάν έχετε ταχίνι και λίγο χυμό λεμονιού με λίγο ψημένο σκόρδο βάλτε το μερικές φορές στο μείγμα.