Συστατικά:

500 γρ. φρέσκες αντζούγιες (γαύροι)
500 ml ξύδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι (περίπου 20 γρ.)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φρέσκο δυόσμο
Πιπεριά τσίλι (ή πιπέρι)
Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την προετοιμασία του μαριναρισμένου γαύρου καθαρίζοντας τον γαύρο:
Αφαιρέστε το κεφάλι, μετά ανοίξτε τον γαύρο σαν βιβλίο με τα δάχτυλά σας και αφαιρέστε το κεντρικό κόκκαλο, προσέχοντας να μην ξεκολλήσουν τα δύο φιλέτα.
Ας προσέξουμε επίσης να μην ξεκολλήσει η ουρά που θα χρησιμεύσει για να κρατήσει τα δύο φιλέτα μαζί!

Πλένουμε απαλά τις αντζούγιες κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώνουμε προσεκτικά τους γαύρους, έναν έναν, με απορροφητικό χαρτί.
Πρέπει να είναι πολύ στεγνά για να μην σχηματιστεί πάγος στην κατάψυξη!
Τα μεταφέρετε σε ένα δίσκο, το ένα δίπλα στο άλλο.

Συμβουλή: Μην τα επικαλύπτετε γιατί διαφορετικά θα σπάσουν μόλις ξεπαγώσουν.
Μπορείτε να κάνετε πολλές στρώσεις στο ίδιο ταψί αλλά με χαρτί ψησίματος.
Σκεπάζουμε προσεκτικά το ταψί με διάφανη μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο.
Θα χρειαστεί να σφραγιστούν καλά πριν παγώσουν!
Μεταφέρετε τον γαύρο στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ημέρες.
Αυτό θα βοηθήσει και θα βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαλείψει το ανισάκι, ένα βακτήριο που υπάρχει ειδικά στα λιπαρά ψάρια που εξαλείφεται είτε με το μαγείρεμα είτε με την κατάψυξη του ψαριού στην κατάψυξη σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αποψυχθούν πριν από τη χρήση!

Μετά από αυτό το διάστημα, ξεπαγώστε τα εντελώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ξύδι (περίπου 500 ml) και μια κουταλιά χοντρό αλάτι (περίπου 20 γρ.). Στη συνέχεια βάζουμε τις αντζούγιες αραδιάζοντάς τις σε στρώσεις.
Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 3-4 ώρες περίπου. Η ένδειξη ότι είναι έτοιμα θα πρέπει να ασπρίσουν τα φιλετάκια από κόκκινο χρώμα που είναι να γίνουν άσπρα

Μόλις περάσει ο χρόνος που χρειάζεται για το μαρινάρισμα, στραγγίζουμε καλά τις αντζούγιες και τις στεγνώνουμε, μία μια, με απορροφητικό χαρτί.

Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο πυρέξ, τακτοποιημένα το ένα δίπλα στο άλλο και ελαφρώς επικαλυπτόμενα.
Μόλις σχηματιστεί η πρώτη στρώση, καλυπτουμε με λάδι, πιπεριά τσίλι, σκορδο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγα φύλλα δυόσμου.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησα μια φρέσκια, όχι πολύ πικάντικη πιπεριά τσίλι χωρίς τους σπόρους.
Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε λίγο πιπέρι.
Συνεχίζουμε επικαλύπτοντας τη δεύτερη στρώση (εάν είναι μικρό το δοχείο μας) και τελειώνουμε κα τα πάντα με λάδι, μαϊντανό, δυόσμο και πιπεριά τσίλι.

Συμβουλή: Για να κάνετε τις μαριναρισμένες αντζούγιες ακόμα πιο νόστιμες μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.

Σκεπάζουμε το πυρεξ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Οι μαριναρισμένοι γαύροι είναι έτοιμοι να τις απολαύσουμε.
Με απλά βήματα θα ετοιμάσετε ένα απλό, νόστιμο και ορεκτικό ορεκτικό. Θα δείτε πόσο νόστιμο είναι!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μιας και ο γαύρος «δεν θα ψηθεί με πηγή θερμότητας» φροντίστε πρώτα από όλα να αγοράσετε πολύ φρέσκο ​​γαύρο.

Foto: Pina Romanzi