Υλικά:
2 κιλά γαύρος
2 μπουκάλια ξύδι
1 χούφτα αλάτι ψιλό
Σκόρδο (σε φετάκια)
Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Καθαρίζεις τα κεφάλια και τα έντερα του γαύρου. Τον ξεπλένεις καλά.
Τοποθετείς τον γαύρο σε ένα ταψί. Προσθέτεις το ξύδι και το αλάτι. Τον αφήνεις για 2 ώρες να “ψηθεί” (μαριναριστεί).
Στραγγίζεις τον γαύρο σε ένα σουρωτήρι. Αφαιρείς το μεσαίο κόκαλο τραβώντας από πάνω προς τα κάτω, διατηρώντας την ουρά. Ξεπλένεις τα φιλέτα και τα αφήνεις να στραγγίξουν καλά.
Παίρνεις ένα μπολ και στρώνεις τα φιλέτα του γαύρου ένα-ένα. Σε κάθε στρώση προσθέτεις φετάκια σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ηλιέλαιο. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, διασταυρώνοντας τις στρώσεις.
Τοποθετείς το μπολ στο ψυγείο. Ο μαρινάτος γαύρος είναι έτοιμος για κατανάλωση και διατηρείται για αρκετό καιρό.
Σημειώσεις:
Η συνταγή σου είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μαρινάτου γαύρου, με το ξύδι να “ψήνει” το ψάρι και να του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση.
Το φιλετάρισμα αφού μαριναριστεί ο γαύρος κάνει το φαγητό πιο εύκολο στην κατανάλωση.
Το σκόρδο, ο μαϊντανός και το ηλιέλαιο προσθέτουν επιπλέον γεύση και άρωμα.
Η διατήρηση στο ψυγείο είναι σημαντική για την ασφάλεια και τη φρεσκάδα του γαύρου.
Καλή απόλαυση!
H Συνταγή είναι της κας Ελενα Μακαρη