Ο λόγος για τον γαύρο μαρινάτο, ένα πιάτο που πολλοί αποκαλούν χαϊδευτικά το “ελληνικό σούσι”. Με τη φρεσκάδα της θάλασσας και την απλότητα των υλικών του, ο γαύρος μαρινάτος είναι ο ιδανικός μεζές για το ουζάκι μας

Υλικά

1 κιλό φρέσκος γαύρος
Αλάτι χοντρό
300 ml ξύδι
3 σκελιδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη μικρη καυτερή πιπεριά
Αραβοσιτελαιο για τη διατήρηση

Εκτέλεση

Πλένω και καθαρίζω το γαύρο από τα κεφάλια και τις κοιλίτσα του.
Τον φιλεταρω ανοίγοντας τα στη μέση και τραβώντας το κόκαλο.
( Όταν ο γαύρος είναι ολοφρεσκος η διαδικασία του φιλεταρισματος γίνεται πολύ εύκολα)
Ξεπλένω καλά και αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζει.
Σε γυάλινο μπολ κάνω στρώσεις από τα φιλετακια μου πασπαλίζοντας κάθε φορά από μια κουταλια της σούπας αλάτι χοντρό.


Σκεπάζω τους γαύρους μου και τους αφήνω 2-3 ώρες να ψηθούν στο αλατι.
Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμοι όταν αλλάξουν χρώμα και ασπρισουν.
Ξεπλένω καλά και στραγγίζω με απορροφητικό χαρτί.
Τους βάζουμε πάλι σε στρώσεις μέσα στο ξύδι. ( να σκεπάζονται με το ξύδι).


Αφήνω άλλες 2 ώρες να ψηθούν και να πάρουν το άρωμα.
Τους βάζω σε σουρωτο να στραγγιξουν από το ξυδακι .
Φυλάω το γαυρακι μου σε γυάλινο μπολ ή βάζο κάνοντας στρωσεις γαυρακι και μυρωδικά. Σκεπάζω το γαύρο μου με το λαδακι. Φυλάω στο ψυγείο!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Η Συνταγή είναι της κας Aggeliki Antonopoulou