Οι Γεμιστές Μελιτζάνες με Κιμά και Τυρί είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, που αγαπάμε όλοι! Ο συνδυασμός της μαλακής, ψημένης μελιτζάνας με τον ζουμερό κιμά και το λιωμένο τυρί από πάνω είναι απλά ακαταμάχητος. Είναι ένα φαγητό που φέρνει στο νου οικογενειακά τραπέζια και ζεστές αναμνήσεις, και είναι ιδανικό για ένα κυριακάτικο γεύμα ή ένα δείπνο με φίλους. Εγώ τις απολαμβάνω κάθε φορά που τις φτιάχνω!
Απαραίτητα υλικά
5 μελιτζάνες 1 κιλό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο – 10 ml
Λίγο αλάτι.
για γέμιση
750 γραμμάρια αλεσμένου βοείου κιμά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – 30 ml
1 κρεμμύδι
2 πράσινες πιπεριές κέρατο
1 πιπερια κόκκινη
2 ντομάτες
6 μικρές σκελίδες σκόρδου
1 πρέζα μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – 8 γραμμάρια
Για απο πάνω
50 γραμμάρια τυριού τσένταρ
για τη σάλτσα
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
1 ποτήρι νερό – 200 ml
Οι ντομάτες και οι πιπεριές πρέπει να τοποθετηθούν στα κενά μέρη του ταψιού προαιρετικά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε 5 φλάσκες μακρόστενες μελιτζάνες όπως βλέπετε στη φωτογραφία, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις αλείφουμε με λάδι και τις αλατίζουμε.
Στην συνέχεια τις τοποθετούμε στο φούρνο στους 230 βαθμούς για 35 λεπτά
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ
Μετα ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τις βάζουμε σε ένα άλλο μπολ, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τη ντομάτα
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου πάρουν ένα διαφανή χρώμα προσθέτουμε τον κιμά και ανακατευουμε έως ότου αλλάξει χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές ανακατεύουμε συνεχίζουμε με την ντομάτα και το μαϊντανό τα μπαχαρικά μας και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να αναμειχθούν καλά
Εφόσον βγάλουμε τις μελιτζάνες με το ταψί από το φούρνο τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε άλλο ταψί με ένα κουτάλι της ανοίγουμε να γίνουν σαν βαρκούλες
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με την γέμιση του κιμά. Σε ένα μπολάκι αραιώνουμε τον πελτε ντομάτας με νερό και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετουμε τις μικρες ντομάτες μέσα στο ταψί γύρω απο τις μελιτζανες και τις πασπαλίζουμε απο πάνω με τριμμένο τυρί και τις περιχύνουμε με το μειγμα του πελτέ.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά
Tips για τις Τέλειες Γεμιστές Μελιτζάνες με Κιμά και Τυρί
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Γεμιστές Μελιτζάνες με Κιμά και Τυρί σας ακαταμάχητες! Όταν ψήνετε τις μελιτζάνες, βεβαιωθείτε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά για να μπορέσετε να τις ανοίξετε εύκολα και να τις γεμίσετε. Για πιο έντονη γεύση στον κιμά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόκκινο κρασί κατά το σοτάρισμα, πριν προσθέσετε την ντομάτα. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά – λίγο μπαχάρι ή κανέλα στον κιμά ταιριάζει πολύ! Αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να τις κάνετε και χωρίς κιμά, μόνο με λαχανικά.
Καλή Απόλαυση σε όσους θα δοκιμάσουν. 🙂















