Υλικά:

Για το γλυκό:

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
5 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Καρύδια (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
Χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί ή φόρμα για κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνετε το γλυκό για 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν την μπήγετε στο κέντρο.

Σιρόπι:
Ενώ το γλυκό ψήνεται, ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια.
Βράζετε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, κόβετε σε κομμάτια και περιχύνετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι.
(Προαιρετικά) Πασπαλίζετε με καρύδα και το συνοδεύετε με μία μπάλα παγωτο εάν θέλετε.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρετε.

Γλυκό Μπαμπά με καρύδια
Γλυκό Μπαμπά με καρύδια

Η Συνταγή είναι απο τις Ρέας γεύσεις! Markela Mullxhi 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

μπαμπαδάκια

Πέρα από την εξαιρετική γεύση τους, τα μπαμπαδάκια φέρουν και μνήμες από παιδικά χρόνια, καθώς αποτελούσαν πάντα ένα must-have σε κάθε οικογενειακή γιορτή ή τραπέζι.

Είτε τα φτιάχνετε σπιτικά, είτε τα προμηθεύεστε από το ζαχαροπλαστείο, τα μπαμπαδάκια αποτελούν μια διαχρονική επιλογή που κερδίζει τις καρδιές όλων.

Υλικά

2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
1/4 κούπας χλιαρό νερό
1/4 κούπας χλιαρό γάλα,
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο, 1/4 κούπας ζάχαρη,
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα σε θερμ δωματίου,
1/8 κ.γ αλάτι
1 φακ. ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή

Για το σιρόπι
3 1/2 κούπες ζάχαρη,
2 1/2 κουπ νερό
λίγο χυμό λεμονιού και 1-2 κ.σ. κονιάκ.

Για τη σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
Κερασάκια γλασέ

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μέσα στον κάδο του μιξερ, ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι. Χτυπάμε όλα μαζί για να ανακατευτούν τα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Μεταφέρουμε το χυλό στη φόρμα σιλικόνης ή αλλιώς σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα κι αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου μία ώρα.

ψήνουμε στους 175 για 20-25 λεπτά.

Σιροπιάζουμε μόλις βγει από φούρνο (αφού κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια με οδοντογλυφιδα) με το χλιαρό σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει όσο ο μπαμπάς ψηνόταν, βραζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Αφήνουμε αρκετές ώρες στη φόρμα να ρουφήξει καλά το σιρόπι,

για τη σαντιγί: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί. Αδειάζουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη ζαχαροπλαστικής με ραβδώσεις.

Κόβουμε το πάνω μέρος του κάθε μπαμπά δημιουργώντας έτσι μία θήκη. Γεμίζουμε τους μπαμπάδες με σαντιγί και τους καπακώνουμε.
Βάζουμε λίγο σαντιγί ακόμη στο καπάκι του κάθε μπαμπά και στερεώνουμε ένα κερασάκι γλασέ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους μπαμπάδες και σερβίρουμε.

 

H Εκτέλεση της συνταγής είναι από την κα Μαίρη Αναστασοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπαμπάς ταψιού!!!

Μπαμπάς ταψιού!!!

Υλικά

Για τον μπαμπά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ.βουτυρο μαλακό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 φακελάκια μαγιά
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. μέλι
5 αυγά

Σιρόπι
630 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Σαντυγι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
Μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά όταν αφρατεψει το μίγμα βάζουμε ένα ένα τα αυγά. Βουτυρώνουνε και αλευρώνουμε 6 θηκουλες για μάφινς και ένα στρογγυλό ταψακι Νο 26.
Βάζουμε σε κάθε θήκη ένα κ.σ. μίγμα και αδειάζουμε το υπόλοιπο στο ταψακι τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και με πετσέτα και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μια ώρα να φουσκώσουν.Στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμαμενο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδησει περίπου 40 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά.

Όταν ψηθουν τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι, όχι καυτό , 5 κ.σ. σε κάθε ατομικό μπαμπαδακι και το υπόλοιπο στο μπαμπά του ταψιού.
Όταν πιει το γλυκό μας το σιρόπι τοποθετούμε τον μπαμπά του ταψιού σε μια πιατέλα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντυγί, καλύπτουμε με αυτήν το γλυκό μας.
Τοποθετούμε πάνω σε αυτό τα μπαμπαδάκια μας, βάζουμε λίγη σαντυγι στις κορυφές τους και στολίζουμε με γλυκό κεράσι, αμύγδαλο φιλέ και λίγο δυόσμο!!!

ΠΗΓΗ: Maria Anestaki