Αυτό το γλυκό του κουταλιού κεράσι είναι μια συνταγή της γιαγιάς Λένας και είναι πραγματικά μοναδικό. Με αυτό τον τρόπο, τα κεράσια μένουν ολόκληρα και σφιχτά, και το σιρόπι γίνεται κρυστάλλινο.

Υλικά (για 1 κιλό κεράσια):

1 κιλό κεράσια κόκκινα, σφιχτά (χωρίς κουκούτσι)
1200 γραμμάρια ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση:

Πλένω καλά τα κεράσια και τα στραγγίζω πολύ καλά. Με ένα εργαλείο, ή αν δεν έχω, με μια φουρκέτα ή ένα μικρό καλαμάκι, αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια, προσέχοντας να μην χαλάσω το σχήμα τους.

Παίρνω ένα μεγάλο τάπερ με καπάκι και ξεκινάω να στρώνω εναλλάξ: μια στρώση ζάχαρη, μια στρώση κεράσια. Τελειώνω με μια στρώση ζάχαρη.
Στίβω το λεμόνι και ρίχνω το χυμό του πάνω από την τελευταία στρώση ζάχαρης.
Κλείνω το τάπερ και το βάζω στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Αυτό βοηθάει τα κεράσια να βγάλουν τα υγρά τους και η ζάχαρη να λιώσει.
Το επόμενο πρωί, αδειάζω το περιεχόμενο του τάπερ σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πολύ προσεκτικά για να μην διαλυθούν τα κεράσια.
Βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη, ανακατεύοντας πού και πού πολύ απαλά.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνω τη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει καλά, ξαφρίζω τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα.

Αφού ξαφρίσω, κλείνω τελείως τη φωτιά και αφήνω το γλυκό να σταθεί για δύο ώρες. Αυτό βοηθάει τα κεράσια να “ποτίσουν” καλύτερα.
Μετά τις δύο ώρες, ξανανοίγω τη φωτιά και συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να δω αν έχει δέσει, ρίχνω μια σταγόνα σιρόπι σε ένα κρύο πιάτο και αν στέκεται και δεν απλώνει, είναι έτοιμο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο, κρυστάλλινο γλυκό του κουταλιού, ακριβώς όπως το έφτιαχνε η γιαγιά Λένα!

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου