Συστατικά
1kg σταφύλια ( χρησιμοποιήστε σταφύλια χωρίς σπόρους!)
450gr ζάχαρης
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι νερό
1/8 kg αλάτι
1 χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
μερικά σκελίδες γαρύφαλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αφαιρέστε τα στελέχη από τα σταφύλια και ξεπλύνετε τα. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού.
Βράζετε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Αφήστε τα να καθίσουν όλη τη νύκτα και την επόμενη μέρα να βράστε τα (ήπια) μέχρι να σιγοβράσουν να πήξει το σιρόπι, περίπου 45 λεπτά έως μια ώρα. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού, ανακατέψτε το και σβήστε τη φωτιά.
Όταν τα σταφύλια έχουν κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέστε τη βανίλια. Συσκευασία σε βάζα. (Προαιρετικά: βάλτε μερικές σκελίδες γαρύφαλο σε κάθε βάζο). Είμαι βέβαιος ότι παραδοσιακά τα κρατούν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά τα κρατώ στο ψυγείο για να είμαι ασφαλής.
Έμπνευση από https://mamastaverna.com