Advertisement

Υλικά:

100 γρ.  αλατισμένο βούτυρο, επιπλέον για να βουτυρώστε το τηγάνι , σε θερμοκρασία δωματίου
1 λεμόνι
1 φυσίγγιο βανίλια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
60gr καθαρισμένα από την φλούδα αμύγδαλα
90γρ. φιστίκια αιγίνης ανάλατα καθαρισμένα από την φλούδα
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
60gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσσο
50 γρ. φιστίκια αιγίνης ανάλατα καθαρισμένα από την φλούδα κομμένα σε λουρίδες
45γρ Ζάχαρη
Χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170C

Βουτυρώστε ένα ταψάκι αποσπώμενης βάσης 23 εκ και στρώστε ένα αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα τρίφτη μαζέψτε το ξύσμα από ένα λεμόνι και κρατήστε το. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε την ζάχαρης το ξύσμα και την βανίλλια. Βάλτε τα σε ένα μπολ.

Στο ίδιο επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια μέχρι να τριφτούν αλλά όχι να γίνουν πάστα

Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού και βανίλιας μέχρι να γίνους κρεμώδες.

Advertisement

Ρίξτε μέσα τα αυγά, ένα κάθε φορά, μαζεύοντας το μείγμα από τις πλευρές το μπολ ανάμεσα σε κάθε προσθήκη αυγού.

Ρίχνουμε μεσα τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιου-βανίλιας(που φτιάξαμε προηγουμένως), και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι και τους ξυρούς καρπούς.

Βγάλτε το όλο το μείγμα στο ταψάκι και κουνήστε το να καθίσει καλά.

Ψήστε μέχρι να βγει ένα μαχαίρι καθαρό εάν το καρφώσουμε στην μέση του κεικ, περίπου 50 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, και στη συνέχεια χαλαρώστε τις άκρες του κέικ με ένα μαχαίρι κουζίνας και αφαιρέστε τις πλευρές του ταψιού.

Γυρίστε ανάποδα το κέικ και αφαιρέστε το χαρτί περγαμηνής και στη συνέχεια, αναποδογυρίστε ξανά το κεικ σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.

Για το γλάσο:

Στίψτε ένα λεμόνι. Τρίψτε τα φιστίκια με το χέρι. Σε μια πολύ μικρή κατσαρόλα, βράστε το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι. Ανακατεύουμε τα φιστίκια και το ρίχνουμε πάνω στο κέικ. Κόψτε σε κομμάτια για να σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement