Αυτό το νηστίσιμο κέικ είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που θα λατρέψετε. Είναι ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας, αλλά και για όσους θέλουν ένα ελαφρύ και αρωματικό γλυκό.

Υλικά

3,5 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο
1 κούπα γκαζόζα
1 κούπα σπορέλαιο
1 1/3 κούπας ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι (από φρέσκα πορτοκάλια)
Ξύσμα από τα πορτοκάλια
1 κούπα καρύδα τριμμένη
1 μπέικιν πάουντερ
Καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά, για τη ζύμη και το γαρνίρισμα)
Για το γλάσο:
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλια της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη, την καρύδα και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτω την γκαζόζα, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω τα καρύδια (αν χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω.
Αδειάζω το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνω για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
Αφήνω το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.

Ετοιμάζω το γλάσο:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύω το κακάο, τη ζάχαρη και το νερό.
Βράζω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το γλάσο.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ελαιόλαδο και το μέλι. Ανακατεύω καλά.
Περιχύνω το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζω με καρύδια (αν χρησιμοποιήσω).

Συμβουλές
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια.
Για πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λικέρ πορτοκαλιού στο μείγμα.

Μ’ αυτες τις δοσολογίες γίνανε δυο κέικ

Η Συνταγή είναι της κας Ελένη Καλαμπούκα