(φόρμα 22-23 εκ.)

Υλικά

Για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο, κρύο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρόκος αυγού
3 κουταλιές της σούπας νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
300 γρ. σολομό ψάρι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
200 γρ. μπρόκολο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
100 γρ. τυρί (ημίσκληρο ή σκληρό)
Χυμός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη:
250 γρ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά (μέτρια)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Τυλίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε το ψάρι σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά (αν είναι κατεψυγμένο, δεν χρειάζεται να το ξεπαγώσουμε). Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τρίβουμε το τυρί.
Συναρμολογούμε το κις: Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 22-23 εκ., καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι. Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-13 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε το κις: Απλώνουμε στη βάση το μισό ψάρι, το μισό τυρί, το μπρόκολο, το υπόλοιπο ψάρι και σχεδόν όλο το υπόλοιπο τυρί (κρατάμε λίγο για το γαρνίρισμα). Ρίχνουμε την επικάλυψη ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε το κις: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν χρειαστεί, τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε μόνο από πάνω.
Αφήνουμε το κις να κρυώσει ελαφρά πριν το σερβίρουμε.