Είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά γιατί γίνεται τόσο γρήγορα και με τόσο λίγα υλικά, και το αποτέλεσμα είναι απλά θεϊκό! Το κοτόπουλο γίνεται τρυφερό, και η σάλτσα… αχ, αυτή η σάλτσα είναι όνειρο! Τη λατρεύουν και τα παιδιά, που συνήθως είναι δύσκολα στο φαγητό. Πάμε να δούμε πώς το φτιάχνω!
Υλικά:
1-1,5 κιλό κοτόπουλο (εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μπούτια με την πέτσα και το κόκαλο, αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι μέρος θέλετε)
500-600 ml κρέμα γάλακτος (εγώ βάζω 20% λιπαρά, αλλά μπορείτε ό,τι θέλετε)
1 κεφάλι σκόρδο (όχι σκελίδα, ολόκληρο κεφάλι!)
10 γραμμάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
10 γραμμάρια άνηθος ψιλοκομμένος
Λίγη καυτερή πιπεριά (αν σας αρέσει, εγώ βάζω ελάχιστη)
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι (όσο σας αρέσει)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (όσο σας αρέσει)
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βάζω το τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνω λίγο φυτικό λάδι.
Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώνω καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Μόλις κάψει το λάδι, βάζω τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι. Τα τηγανίζω και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσουν καλά. Αυτό παίρνει περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών. Θέλουμε να έχουν μια ωραία, τραγανή κρούστα.
Βγάζω προσωρινά τα κομμάτια κοτόπουλου από το τηγάνι και τα βάζω σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι που έμεινε στο τηγάνι, ρίχνω το σκόρδο που το έχω ψιλοκόψει (ή το έχω περάσει από την πρέσα). Το τηγανίζω κυριολεκτικά για 1-2 λεπτά, ίσα-ίσα να μυρίσει, προσέχοντας να μην καεί.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά και αφήνω να πάρει μια βράση και να δέσει ελαφρά η κρέμα.
Ρίχνω στη σάλτσα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αν βάλω καυτερή πιπεριά, την προσθέτω τώρα. Ανακατεύω.
Επιστρέφω τα κομμάτια του κοτόπουλου πίσω στο τηγάνι, μέσα στην πλούσια σάλτσα. Περιχύνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και το αφήνω να σιγοβράσει για άλλα 2-3 λεπτά, να πάρει όλες τις γεύσεις.
Έτοιμο το φαγητό μας! Δεν έχετε ιδέα πόσο νόστιμο είναι. Τρώγεται τέλεια σκέτο ή με ψωμί για να βουτήξετε στη σάλτσα!
Μην παραλείψετε το σκόρδο! Είναι το “αστέρι” αυτής της συνταγής.
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ζωμό κοτόπουλου μαζί με την κρέμα γάλακτος, αν θέλετε λίγο πιο αραιή σάλτσα.
Σερβίρεται τέλεια με ρύζι, πουρέ πατάτας ή και μακαρόνια, για να απορροφήσουν τη σάλτσα.