Υλικά:
Κρεμμύδια (3 μεγάλα κρεμμύδια) – 400 γρ.
Πράσινα κρεμμυδάκια (μικρό μάτσο) – 30 γρ.
Αυγά – 1 τεμ.
Ζάχαρη – 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι – 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Σόδα – 1/3 κουταλάκια του γλυκού
Χυμός λεμονιού – 1 κουταλάκι του γλυκού
Φυτικό λάδι (για τηγάνισμα) – 50 ml
Εκτέλεση:
1. Πάρτε ένα μεγαλύτερο κρεμμύδι – αυτή η ποσότητα θα κάνει μόνο 2 μερίδες. Εκτός από τα πράσινα κρεμμυδάκια, μπορείτε να προσθέσετε
τυχόν χόρτα κατά βούληση. Αντί για χυμό λεμονιού, μπορείτε να σβήσετε τη σόδα με ξίδι μηλίτη.
2. Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και ξεπλύνετέ το καλά με κρύο νερό – αυτή η απλή μέθοδος θα ξεπλύνει το ζουμί που κάνει τα μάτια σας
να δακρύζουν όταν το κόβετε. Μπορείτε ακόμη και να μουλιάσετε τα κρεμμυδια σε κρύο νερό για 15-20 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους. Δεν συνιστώ να το τρίψετε ή να το βάλετε σε μπλέντερ, καθώς αυτό θα απελευθερώσει πολύ χυμό.
Καλύτερα να ψιλοκόβετε.
3. Πλύνετε και στεγνώστε τα φύλλα του πράσινου κρεμμυδιού και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα σε δαχτυλίδια.
4. Τοποθετήστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα μπολ, προσθέστε αλάτι και ζάχαρη, χτυπήστε μέσα το αυγό.
Ανακατέψτε το κρεμμύδι και το αυγό με ένα πιρούνι.
5. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε ξανά καλά.
6. Ρίξτε χυμό λεμονιού (ή μηλόξιδο) στη μαγειρική σόδα για να την σβήσετε.
Προσθέστε τη σβησμένη σόδα στη ζύμη κρεμμυδιού και ανακατέψτε. Αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά για να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
7. Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίξτε φυτικό λάδι για τηγάνισμα.
Ζεστάνετε το καλά. Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας για να βγάλετε τη ζύμη, σχηματίζοντας στρογγυλές τηγανίτες.
8. Τηγανίστε τα για λίγα λεπτά από τη μία πλευρά μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια γυρίστε τα από την άλλη πλευρά.
9. Χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι. Τηγανίστε τις τηγανίτες για περίπου 5 λεπτά.
Με αυτόν τον τρόπο το κρεμμύδι θα ψηθει στον ατμό καλά και δεν θα τραγανίσει.
10. Αφαιρέστε τις τελειωμένες τηγανίτες σε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτα – θα απορροφήσει την περίσσεια λίπους.
Τηγανίστε τις τηγανίτες χρησιμοποιώντας όλη τη ζύμη με αυτόν τον τρόπο.
11. Σερβίρετε τις τηγανίτες στο τραπέζι.