Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Αυτή η λεμονόπιτα είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι δροσερό και ελαφρύ. Είναι πανεύκολη, κρεμώδης και έχει μια υπέροχη λεμονάτη γεύση, όχι πολύ ξινή, ακριβώς όσο πρέπει. Εγώ τη φτιάχνω συχνά όταν έχω καλεσμένους και πάντα τους εντυπωσιάζω. 

 

  • Κρεμώδης Τάρτα λεμονιού

    Ένα κομμάτι κρεμώδης τάρτα λεμονιού με μπισκοτένια βάση, κρεμώδη κίτρινη γέμιση, γαρνιρισμένη με φρέσκα βατόμουρα και δυόσμο, σερβιρισμένο σε ένα λευκό πιάτο.

    Εύκολη και δροσερή κρεμώδης λεμονόπιτα με μπισκοτένια βάση και πλούσια γέμιση από μασκαρπόνε, λεμόνι και ζαχαρούχο γάλα. Ιδανική για το καλοκαίρι!

    Prep Time 25 minutes
    Cook Time 10 minutes
    Additional Time 5 hours
    Total Time 5 hours 35 minutes

    Ingredients

    Για τη βάση από μπισκότο:

    • 300 γραμμάρια μπισκότα Digestive (ή όποια άλλα μπισκότα σας αρέσουν), τριμμένα
    • 175 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο

    Για την κρεμώδη γέμιση λεμονιού:

    • 350 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
    • ¾ κούπας ζαχαρούχο γάλα
    • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού (φρεσκοστυμμένο)
    • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
    • ¾ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού (προαιρετικά, αν θέλετε πιο έντονη γεύση λεμονιού)
    • 1½ κούπες κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)
    • ½ κούπας ζάχαρη άχνη
    • 1½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • ½ κουταλάκι του γλυκού κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα)
    • Μια πρέζα αλάτι

    Για την επικάλυψη/διακόσμηση:

    • Κρέμα σαντιγί (έτοιμη ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος)
    • Φρέσκα βατόμουρα ή φραμπουάζ (ή άλλα φρούτα του δάσους)
    • Φέτες λεμονιού
    • Φρέσκα φύλλα δυόσμου

    Instructions

    ┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊

    1. Για τη βάση από μπισκότο:

      Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
      Σε ένα μπολ, ανακατεύω τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
      Πιέζω καλά το μείγμα στον πάτο και στα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας για τάρτες με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 27 εκ. (ή σε ένα πυρέξ για πίτα).
      Ψήνω τη βάση στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
      Βγάζω τη βάση από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν βάλω τη γέμιση.
    2. Για την κρεμώδη γέμιση λεμονιού:

      Σε ένα μικρό μπολ, βάζω το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα λεμονιού (αν χρησιμοποιήσω). Ανακατεύω καλά μέχρι να ενωθούν.
      Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν χρησιμοποιήσω) και μια πρέζα αλάτι.
      Χτυπάω με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά ανεβάζω στην υψηλή, χτυπώντας μέχρι η κρέμα να γίνει σφιχτή σαντιγί.
      Προσθέτω το μείγμα με το ζαχαρούχο γάλα στην σαντιγί και ανακατεύω για περίπου 30 δευτερόλεπτα σε μέτρια ταχύτητα.
      Προσθέτω το τυρί μασκαρπόνε και ανακατεύω απαλά με το μίξερ, ίσα-ίσα να ενσωματωθεί (προσοχή να μην το παραχτυπήσετε).
      Ρίχνω τη γέμιση πάνω στην κρύα βάση από μπισκότο και απλώνω ομοιόμορφα την επιφάνεια.
      Βάζω την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα, για να παγώσει και να σταθεροποιηθεί καλά.
    3. Για τη διακόσμηση:

      Όταν είναι έτοιμη να σερβιριστεί, διακοσμώ με σαντιγί (μπορώ να τη βάλω με κορνέ), φρέσκα βατόμουρα ή φραμπουάζ, φέτες λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.
      Τη διατηρώ στο ψυγείο.

      Καλή απόλαυση!
    4. Η Συνταγή είναι από το Lolly's Kitchen

    Notes

    Tips από εμένα:

    • Για πιο τραγανή βάση: Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στην τριμμένη βάση για πιο γλυκιά και τραγανή υφή.
    • Αν δεν έχετε μασκαρπόνε: Μπορείτε να δοκιμάσετε με τυρί κρέμα (π.χ. Philadelphia) σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά το μασκαρπόνε δίνει πιο πλούσια γεύση και βελούδινη υφή.
    • Εκχύλισμα λεμονιού: Αν δεν βρείτε, δεν πειράζει. Το ξύσμα και ο χυμός αρκούν για ωραία γεύση λεμονιού.
    • Διακόσμηση: Μην φοβηθείτε να παίξετε με τα φρούτα! Μπλε βατόμουρα, φράουλες ή ακόμα και κεράσια ταιριάζουν υπέροχα.

    Έκανες αυτή την συνταγή;

    Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή