Υλικά

1 πακέτο κριθαράκι Divella (ακολουθεί διαφήμιση … τα καλύτερα για μένα ζυμαρικά μακράν – τα γνήσια ιταλικά – στο Γαλαξία)
2-3 πακέτα γαρίδες
1 πακέτο μύδια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κουτ της σούπας βούτυρο lurpac
2 κουτ της σούπας τυρί κρέμα
100 γραμ τριμμένο τυρί (γραβιέρα ήπια προτίμησα εγώ)
1 ζωμός λαχανικών “σπιτικός”
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο και σπορέλαιο
Κρασί λευκό και ούζο

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα μύδια (εκείνες τις παράξενες τριχούλες) και πλύνετέ τα καλά. Σε κατσαρολάκι σκέτα (μόνα τους χωρίς τίποτα) για μισή περίπου ώρα με πολύ λίγο νερό και είναι έτοιμα. Οι γαρίδες πάλι σκέτες (μόνες τους χωρίς τίποτα) σε κατσαρόλα να βγάλουν τα υγρά τους και σούρωμα. Λαδάκι στην κατσαρόλα, ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, σοτάρισμα και μέσα οι γαρίδες. Σβήσιμο ή άναμμα (όπως το πάρει κανείς) με ουζάκι και μόλις εξατμιστεί απόσυρση από το μάτι. Γαρίδες και μύδια θα περιμένουν.

Λίγο σπορέλαιο σε άλλη κατσαρόλα και μέσα το κριθαράκι. Γυάλισμα και σβήσιμο ή άναμμα με το λευκό κρασί. Σε μικρό κατσαρολάκι έχουμε διαλύσει σε βραστό νερό το ζωμό λαχανικών και το κρατάμε ζεστό. 2-3-4 κουτάλες ζωμό στο κριθαράκι και ανακάτεμα μέχρι να το πιει και ξανά το ίδιο. Αυτή η διαδικασία μέχρι να φέρουμε το κριθαράκι να κρατάει στο δόντι.

Με τα τελευταία υγρά, ρίχνουμε και τις γαρίδες με τα μύδια μέσα, το βούτυρο, το τυρί κρέμα και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνοντας κατά βούληση. Σερβίρεται ζεστό και με έξτρα τυράκι από πάνω.

Η Συνταγή είναι του κου Manos J. Paterakis