Μακαρονόπιτα αυθεντική χωριάτικη 😉με φέτα😉 γλασερη 😋για τα οικογενειακά τραπέζια μας 🌺όπως μου την έμαθε η πεθερά μου Με ένα μικρό μυστικό που θα σας ενθουσιάσει 😉
Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα (800 ml για τη γέμιση, 200 ml για το γλάσο)
5 αυγά (4 για τη γέμιση, 1 για το γλάσο)
500 γρ. φέτα
1/2 κιλό βρασμένα μακαρόνια για παστίτσιο
2 χούφτες παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό, πικάντικο τυρί)
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο λάδι για το ταψί και τα φύλλα
1 αυγο για το γλάσο
Τα υλικά είναι για το μεγαλο ταψί της κουζίνας μας
Εκτέλεση:
Προετοιμασία:
Βράζετε τα μακαρόνια για 7 λεπτά, τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με λίγο λάδι (ή βούτυρο αν προτιμάτε). Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.
Γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε τα μακαρόνια, 800 ml γάλα, 4 χτυπημένα αυγά,αλάτι και πιπέρι, τη φέτα τριμμενη, την παρμεζάνα, .
Ανακατεύετε απαλά.
Στρώσιμο:
Λαδώνετε ελαφρά το ταψί.
Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σταυρωτά, λαδώνοντας ελαφρά το καθένα.
Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και αυτά.
Με ένα μαχαίρι, κάνετε μερικές τρυπούλες στην επιφάνεια της πίτας.
Γλάσο:
Σε ένα μπολ, χτυπάτε το ενα αυγό της συνταγης με τα 200 ml γάλα, λίγο λάδι
Περιχύνετε την πίτα με το γλάσο.
Αφήνετε την πίτα να “τραβήξει” το γλάσο για 15 λεπτά (προαιρετικά).
Ψήνετε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι η πίτα να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψετε και σερβίρετε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι τυρί σας αρέσει.
Αν θέλετε πιο τραγανή πίτα, χρησιμοποιήστε λιγότερο γάλα στη γέμιση.