Για σήμερα σας έχω ένα μεζεδάκι Μελιτζάνες τουρσί που συνδυάζει δυο αγάπες μου: την μελιτζάνα και το σκόρδο. Ένα από τα πολλά θετικά της Κρήτης είναι ότι έχουμε συχνά πεσκέσια με φρέσκα λαχανικά και φρούτα από “χέρι” , αράντιστα, άλλη γεύση δεν το συζητώ!

Xρειαζόμαστε:

2 κιλά μελιτζάνες,
2 κομμάτια κρεμμύδι,
4-5 σκελίδες σκόρδο,
σέλινο και μαϊντανό.

Μαρινάδα:
0,5 λίτρα βρασμένο κρύο νερό,
1 κουταλιά της σούπας αλάτι από πάνω,
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
100 ml ξύδι,
100 ml φυτικό λάδι.

Προετοιμασία:

Πλύνετε τις μελιτζάνες και κόψτε τα κοτσάνια. Βάλτε ολόκληρες τις μελιτζάνες σε μια κατσαρόλα και καλύψτε με αλατισμένο νερό
(2 λίτρα νερό και 4 κουταλιές της σούπας αλάτι). Μόλις πάρει βράση, μαγειρεύουμε σε αυτό το νερό για άλλα 5 έως 7 λεπτά.
Αφαιρέστε τις από το νερό και αφήστε τις να κρυώσουν. Καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι σε κομμάτια.
το σκόρδο μέσα από μια πρέσα σκόρδου και ψιλοκόψτε το σέλινο και τον μαϊντανό.
Βάλτε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε στρώσεις.
Περιχύστε με τη μαρινάδα και βάλτε τις στο ψυγείο.
Τις βάζω στο ψυγείο και τις ξεχνάω 2-3 μέρες (να πάρουν τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών) και μετά τις απολαμβάνω.

Καλή Απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

μοσχαράκι με μελιτζάνες

Αυτή η συνταγή για μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι ιδανική για ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει όλη την οικογένεια.

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή σπάλα)
4-5 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φέτα κατσικίσια για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Πλένετε και σκουπίζετε το κρέας. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις αλατίζετε για 30 λεπτά για να βγάλουν την πίκρα τους. Ξεπλένετε και στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια χύτρα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

(Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα πω πως είναι λάθος να βράζουμε το κρέας σε νερό και μετά να το θωρακίζουμε σε λάδι.Ήδη έχει χάσει όλες τις ουσίες του και δεν του μένει καμία ουσία. Όλη είναι στο ζωμό.)

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το μπούκοβο και τη δάφνη. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Κλείνετε τη χύτρα και ψήνετε για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Έβαλα τις μελιτζάνες στην γάστρα από πάνω το κρέας και την υπέροχη σάλτσα και φρέσκο μαϊντανό. Τα έψησα για 20 λεπτά ίσα να ενωθούν οι γεύσεις.
Ένα πάντρεμα καταπληκτικό!!!
μοσχαράκι με μελιτζάνες
μοσχαράκι με μελιτζάνες

Σερβίρετε ζεστό με φέτα κατσικίσια (προαιρετικό).

H Συνταγή είναι της κας Γεωργία Διαμαντόγλου

Προηγούμενο άρθροΑφράτο Τυρόψωμο
Επόμενο άρθροΚέικ με αποξηραμένα φρούτα