Τα μελομακάρονα, όμως, δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, μια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια, μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Είναι η αγκαλιά της γιαγιάς, το άρωμα των Χριστουγέννων, η χαρά της παρέας.
Υλικά
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα ολόκληρα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Για τα μελομακάρονα
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια
Εκτέλεση
Κάνουμε το σιρόπι πρώτα , βάζουμε όλα εκτός το μέλι, αφού πάρει βράση αποσύρουμε και βάζουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χυμό με τη σόδα και μετά όλα τα άλλα, στο τέλος το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθουν τα υλικά..
Δείτε Επίσης: Μελωμένα τραγανά μελομακάρονα με σοκολάτα
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 ψήνω μέχρι να ροδίσουν. Τα βουτάω απευθείας στο σιρόπι.. Από πάνω βάζω μέλι και καρύδια.
Η συνταγή είναι του Άκη και η Εκτέλεση της κας Δέσποινα Μπο